Stát by měl stravovacím zařízením kompenzovat ztrátu způsobenou opatřeními proti koronaviru. Stejně jako vznikl program COVID ubytování pro provozovatele ubytovacích provozů, obdobná podpora je potřebná pro restaurace. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) kvůli tomu oslovila premiéra Andreje Babiše (ANO).
Prezident AHR Václav Stárek to dnes řekl na kongresu For Gastro & Hotel konaném v rámci stejnojmenného veletrhu v Praze-Letňanech.
O programu COVID stravování asociace podle Stárka minulý týden jednala s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). Měla se s ním k tomu uskutečnit další schůzka. Podle Stárka v souvislosti s aktuálními událostmi a novými opatřeními je třeba proces urychlit, proto asociace dnes oslovila premiéra.
Stejných cílů je podle Stárka možné dosáhnout jinou cestou, šetrnější k podnikání. "Jestliže někdo znemožní podnikatelům podnikat, rozhodnutím státu, pak je to stát, který by se k tomu měl postavit čelem a začít hovořit o nějakých kompenzacích," řekl.
Asociace se podle Stárka nemůže smířit s tím, jakým způsobem se dnes dělají opatření. Jsou podle něj chaotická a nejsou konzultována s odborníky. Nesmyslné mu připadá opatření, kdy může u stolu sedět maximálně šest lidí, které začne platit ze začátkem nouzového stavu, tedy v pondělí. Pokud by se věc vzala do důsledku a v restauraci bude k dispozici jen jeden dlouhý stůl, v celém podniku bude moci být jen právě šest lidí.
Asociace dále nesouhlasí s omezením provozní doby. Stravovací provozy musejí být mezi 22:00 a 06:00 zavřené, prodej je v tuto dobu možný jen přes výdejní okénka. Všechna gastronomická zařízení se tím podle Stárka "hází do jedno pytle". Existují podniky, třeba italské restaurace, které mají základ tržeb na hodinách, kdy musejí mít zavřeno, uvedl dále.
Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR třetina restauratérů zvažuje ukončení činnosti. Obavy o své podnikání má 81 procent provozovatelů stravovacích provozů.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Asociace hotelů a restaurací ČR , Ekonomika
Aktuálně se děje
Aktualizováno včera
Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba
včera
Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels
včera
Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan
Aktualizováno včera
Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most
včera
Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny
včera
VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“
Aktualizováno včera
Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu
včera
V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval
včera
Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama
včera
Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie
včera
Polsko je rovněž terčem ruských kybernetických útoků, potvrdila Varšava
včera
NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml
včera
Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili
Aktualizováno včera
Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy
včera
Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského
včera
U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta
včera
Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá
včera
Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti
včera
U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti
včera
Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou.
Zdroj: Jan Hrabě