Stravenkový paušál připraví státní rozpočet o 21,4 miliardy ročně, ukazuje analýza

Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o více než 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton, kterou dnes představila na tiskové konferenci Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Stravenkový paušál plánuje ministerstvo financí zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021.

"Ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že nová úprava připraví státní rozpočet maximálně o dvě miliardy korun. Nechali jsme dopady přepočítat poradenskou, daňovou a auditorskou firmu, a ta dospěla k částce více než desetinásobné. Konkrétně 21,4 miliardy Kč," prohlásil prezident unie Jiří Horecký. 

"Skutečný záporný dopad reformy do státního rozpočtu bude dvě miliardy Kč ročně. Je nutné si uvědomit, že principem stravenkového paušálu je nikoliv zavedení nového daňového zvýhodnění, ale pouze jednodušší a efektivnější způsob, jak čerpat stávající zvýhodnění na stravování, na které kvůli vysokým provizím stravenkových společností a administrativě nedosáhne milion zaměstnanců," reagovalo dnes ministerstvo financí.

Daňové zvýhodnění paušálu by podle dřívějšího vyjádření ministryně Schillerové mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Klíčovou roli v propadu rozpočtových příjmů sehrají podle studie dva efekty. Prvním z nich bude čerpání paušálu těmi, kteří dnes nenabízejí firemní stravování ani stravenky. Jejich zapojení do systémů může znamenat snížení daňových příjmů o 8,6 miliardy Kč.

"Je iluzorní se domnívat, že zaměstnavatelé tento benefit nebudou využívat. Naopak, lze předpokládat jeho masívní zavedení, avšak za jiným účelem a motivací, než je původně zamýšlen. Dá totiž firmám a institucím možnost na úkor mezd navýšit zaměstnancům příjmy bez vedlejších nákladů ve formě daní a odvodů," upozornil Jiří Köhler z Grant Thornton.

Druhým klíčovým efektem bude odliv od současné formy podpory stravování a přechod na stravovací paušál ze strany zaměstnavatelů, kteří již dnes podporují stravování jinou formou (stravenky, jídelní stravování), a tím i navýšení efektivního příspěvku na stravování. "Tento dopad může nabíhat pomaleji. Nicméně ve výsledku přinese pokles rozpočtových příjmů až o 10,6 miliardy Kč," dodal Köhler.

Současný stravenkový systém má podle MF negativní daňový dopad tři miliardy Kč. Tyto peníze současně slouží jako zdroj příjmů stravenkových firem, které své zisky v drtivé většině odvádějí do zahraničí. Pokud by návrh vstoupil v platnost, výpadek daňových příjmů by sice stoupl, ale jen o dvě miliardy na pět miliard Kč, které by navíc z velké části nově mohly zůstat českým firmám a živnostníkům. Studie neuvažuje o tom, že peníze, které lidé za jídlo utratí, zůstanou díky stravenkovému paušálu v české ekonomice. To se projeví pozitivně v daňových příjmech státu, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Částka 21,4 miliardy představuje přes polovinu letošního rozpočtového schodku. "Stačila by například k navýšení učitelských platů v regionálním školství o více než 9500 korun měsíčně. Za tuto sumu bychom mohli například zcela vyřešit nedostatečnou dostupnost sociálních služeb nebo o více než polovinu navýšit výdaje na výzkum a inovace," podotkl výkonný ředitel Unie Vít Jásek.

MF připravuje novelu zákona o daních z příjmů, podle které by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo. Na podporu stravování tak dosáhne podle MF i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

Unie zaměstnavatelských svazů sdružuje a zastupuje 62 svazů s více jak 19.000 organizacemi a jejich více než 750.000 zaměstnanci. Grant Thornton poskytuje komplexní služby v manažerském poradenství, transakcích, auditu, účetnictví a daňového poradenství. Působí ve 135 zemích světa včetně ČR.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky státní rozpočet Alena Schillerová Ekonomika Unie zaměstnavatelských svazů ČR Česká republika zaměstnání Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy