Studie: Češi na nové bydlení šetří nejdéle v Evropě

Dostupnost nového bydlení v Česku byla loni ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi třetí rok po sobě nejhorší. Nový byt vyjde na 11,4 průměrného ročního platu, v roce 2018 to bylo 11,2 platu. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, kterou má ČTK k dispozici. Porovnává v ní údaje z 18 evropských zemí. Nejsnadněji na bydlení dosáhnou Portugalci, kteří na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních vynaloží čtyři roční platy.

S Českem jsou srovnatelné Srbsko (11,3 ročního platu), Rakousko (deset platů) a Slovensko (9,9 ročního platu). Po Portugalsku je to nejméně v Belgii (4,1 průměrného ročního platu), Norsku a Bulharsku (pět platů).

"Průměrná transakční cena nových bytů v Česku se loni meziročně zvýšila o 8,6 procenta. I když ceny bydlení nerostly tak ostře jako v předchozích letech, Praha zůstává s 3395 eur za metr čtvereční (90.545 korun) mezi sledovanými středoevropskými městy jedním z nejdražších," uvedl partner v oddělení nemovitostí Deloitte Miroslav Linhart. V roce 2018 podle studie stouply ceny nových bytů v Česku meziročně o 16,8 procenta.

Ačkoliv je nové bydlení v Česku v poměru k platům nejméně dostupné, nominální ceny stále nedosahují úrovně západních zemí. Nejdražší je Lucembursko s průměrnou cenou 7145 eur za metr čtvereční (190.560 korun). Průměr za Česko je 2602 eur (69.400 korun). Nejlevnější bylo Bulharsko s cenou 550 eur (14.680 korun) za metr čtvereční.

Z měst byla nejdražší Paříž s průměrnou cenou 12.863 eur (343.050 korun) za metr čtvereční. Následovaly Tel Aviv (260.540 korun), Lucemburk (255.100 korun), Mnichov (220.000 korun) a vnitřní Londýn (205.330 korun). Nejlevnější byla srbská Niš (21.070 korun za metr čtvereční). Z českých měst jsou do studie zahrnuty také Brno a Ostrava. V Brně stál metr čtvereční nového bytu v průměru 66.680 korun, v Ostravě 44.890 korun.

Nájemné bylo loni nejdražší v Lucemburku (820 korun za metr čtvereční měsíčně). Následovaly Paříž (755 korun) a vnitřní Londýn (720 korun). Nejlevnější nájem byl ze sledovaných evropských měst v Sarajevu (110 korun). V Praze se metr čtvereční pronajímal v průměru za 328 korun měsíčně, v Brně za 256 korun, v Ostravě za 170 korun.

Pokud jde o dopady současné krize kvůli koronaviru, analytici Deloitte očekávají, že ceny bytů v Česku by letos měly spíše stagnovat. V dalších letech by se měly vrátit k růstu. "Karanténa významně ovlivnila trh s nájmy. Z velkých evropských metropolí v čele s Prahou nebo Římem zmizely davy turistů a s nimi i zájem o krátkodobé pronájmy bytů přes ubytovací aplikace. Na trhu se tak najednou objevily tisíce volných bytů v atraktivních lokalitách. Jejich majitelé se snaží mírnit úbytek příjmů dlouhodobějšími pronájmy," uvedl Petr Hána z oddělení nemovitostí Deloitte.

Související

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.
Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Více souvisejících

Bydlení Byty Česká republika Ekonomika města

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy