Studie: Češi na nové bydlení šetří nejdéle v Evropě

Dostupnost nového bydlení v Česku byla loni ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi třetí rok po sobě nejhorší. Nový byt vyjde na 11,4 průměrného ročního platu, v roce 2018 to bylo 11,2 platu. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, kterou má ČTK k dispozici. Porovnává v ní údaje z 18 evropských zemí. Nejsnadněji na bydlení dosáhnou Portugalci, kteří na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních vynaloží čtyři roční platy.

S Českem jsou srovnatelné Srbsko (11,3 ročního platu), Rakousko (deset platů) a Slovensko (9,9 ročního platu). Po Portugalsku je to nejméně v Belgii (4,1 průměrného ročního platu), Norsku a Bulharsku (pět platů).

"Průměrná transakční cena nových bytů v Česku se loni meziročně zvýšila o 8,6 procenta. I když ceny bydlení nerostly tak ostře jako v předchozích letech, Praha zůstává s 3395 eur za metr čtvereční (90.545 korun) mezi sledovanými středoevropskými městy jedním z nejdražších," uvedl partner v oddělení nemovitostí Deloitte Miroslav Linhart. V roce 2018 podle studie stouply ceny nových bytů v Česku meziročně o 16,8 procenta.

Ačkoliv je nové bydlení v Česku v poměru k platům nejméně dostupné, nominální ceny stále nedosahují úrovně západních zemí. Nejdražší je Lucembursko s průměrnou cenou 7145 eur za metr čtvereční (190.560 korun). Průměr za Česko je 2602 eur (69.400 korun). Nejlevnější bylo Bulharsko s cenou 550 eur (14.680 korun) za metr čtvereční.

Z měst byla nejdražší Paříž s průměrnou cenou 12.863 eur (343.050 korun) za metr čtvereční. Následovaly Tel Aviv (260.540 korun), Lucemburk (255.100 korun), Mnichov (220.000 korun) a vnitřní Londýn (205.330 korun). Nejlevnější byla srbská Niš (21.070 korun za metr čtvereční). Z českých měst jsou do studie zahrnuty také Brno a Ostrava. V Brně stál metr čtvereční nového bytu v průměru 66.680 korun, v Ostravě 44.890 korun.

Nájemné bylo loni nejdražší v Lucemburku (820 korun za metr čtvereční měsíčně). Následovaly Paříž (755 korun) a vnitřní Londýn (720 korun). Nejlevnější nájem byl ze sledovaných evropských měst v Sarajevu (110 korun). V Praze se metr čtvereční pronajímal v průměru za 328 korun měsíčně, v Brně za 256 korun, v Ostravě za 170 korun.

Pokud jde o dopady současné krize kvůli koronaviru, analytici Deloitte očekávají, že ceny bytů v Česku by letos měly spíše stagnovat. V dalších letech by se měly vrátit k růstu. "Karanténa významně ovlivnila trh s nájmy. Z velkých evropských metropolí v čele s Prahou nebo Římem zmizely davy turistů a s nimi i zájem o krátkodobé pronájmy bytů přes ubytovací aplikace. Na trhu se tak najednou objevily tisíce volných bytů v atraktivních lokalitách. Jejich majitelé se snaží mírnit úbytek příjmů dlouhodobějšími pronájmy," uvedl Petr Hána z oddělení nemovitostí Deloitte.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Bydlení v Praze, Černý Most.

Jak se lidem v Česku žije? Stát nepodporuje důchodce a bydlení, myslí si veřejnost

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) hodnotí 57 procent Čechů sociální politiku negativně, zatímco 38 procent ji hodnotí pozitivně. Nejvíce kritiky si vysloužily opatření týkající se podpory bydlení a zajištění na stáří, naopak nejlépe byly hodnoceny oblasti zdravotnictví a školství.

Více souvisejících

Bydlení Byty Česká republika Ekonomika města

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy