Vrácení peněz za zájezdy? Zákon může být pro některé cestovky likvidační

Zákon, díky kterému cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zájezdy zrušené kvůli koronaviru, je likvidační pro ty kanceláře, jež pořádají výhradně školní zájezdy. V dopise Senátu to napsali zástupci některých těchto CK, text dopisu má ČTK k dispozici. Zákon už schválila Sněmovna a nyní ho posoudí Senát.

České CK budou moci podle navrhovaného zákona odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Poukaz bude na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, CK bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost CK bude muset lidem vrátit i v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

V zákoně je ale podle dotčených CK věta, kvůli níž poukaz mohou odmítnout všechny školy. "Tento návrh považujeme za nešťastný a likvidační pro ty cestovní kanceláře, které pořádají výhradně školní zájezdy, jejich klientelu tvoří pouze školy. Je to velmi znevýhodňující. Domníváme se, že mohlo dojít k omylu," uvedly CK.

Zákon má pomoci vyřešit situaci a upravit vztah klienta a cestovní kanceláře v mimořádném stavu vyvolaném koronavirem, kdy jsou zavřené hranice a cestovní kanceláře patří k nejzasaženějším firmám.

Klient díky poukazu, který zákon zavádí, nepřijde o svůj zájezd, pouze bude odložen na bezpečnou dobu, a na druhé straně poukaz pomůže cestovní kanceláři překonat těžkou dobu.

Kanceláře, které pořádají výhradně zájezdy pro školy, ale jinou klientelu nemají, podle signatářů dopisu jsou vyloučeny z možnosti využít tuto ochrannou dobu. Zákon tak podle nich pomůže jen zákazníkovi, škole. "S tím nemůžeme souhlasit. Své povinnosti plníme stejně jako další CK, platíme daně, podáváme daňová přiznání, vlastníme koncesi na provoz cestovní kanceláře, na trhu jsme roky, hradíme pojištění insolvence, hradíme do Garančního fondu ministerstva pro místní rozvoj," napsali zástupci dotčených kanceláří.

Podle jejich odhadu jde o zájezdy za minimálně cca 500 milionů Kč, které se měly od března do června uskutečnit do zahraničí. Cestovní kanceláře přitom školám nabízejí možnost zájezd odložit na pozdější dobu bezplatně, nabízejí možnost snížení počtu dětí o ty děti, které třeba nebudou v příštím roce ve škole (9. třída, maturanti) a za tyto děti nabízejí úhradu zpět nebo změnu účastníka.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře zákony Ekonomika Senát ČR Ministerstvo pro místní rozvoj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy