Zákaz vývozu respirátorů z ČR ohrozí výrobu, tvrdí firma Moldex

Zákaz vývozu respirátorů do zahraničí může podle společnosti Moldex z Ústí nad Orlicí ohrozit dodávky potřebné pro průmysl a zdravotnictví. Podnik při výrobě spolupracuje s německou centrálou, uvedl podnik v tiskové zprávě. Firmy nesmějí vyvážet respirátory ode dneška, kvůli možnému šíření koronaviru o tom rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Pro dalšího výrobce, společnost Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku zákaz vývozu neznamená žádnou změnu, respirátory dodává jen do tuzemských zařízení.

"Nabádáme všechny zúčastněné strany ke konstruktivnímu řešení aktuální situace. Pro další součinnost jsme plně k dispozici," řekl Martin Trojan z Moldexu. Podnik nabídl České republice pravidelnou dodávku respirátorů v počtu 10.000 kusů týdně za ceny pro letošní rok před vypuknutím nákazy.

Kdyby platil zákaz vývozu, zkomplikuje se podle něj výroba. Dodávky zajišťuje německý závod ve městě Walddorfhäslach poblíž Stuttgartu a závod v Ústí nad Orlicí. Výrobní závody jsou propojené a jeden závisí na druhém. V Ústí nad Orlicí pracovníci kompletují polotovary z Německa. Zásah státu do logistiky by znemožnil hladký průběh výroby, ve výsledku i ohrožení dostupnosti pro průmysl i zdravotnictví, uvedla firma.

"Moldex vyrábí v Evropě všechny respirátory FFP a rovněž komponenty, které jsou zapotřebí pro výrobu respirátorů. Nejsme proto závislí na dodávkách z Asie, což je pro tento trh neobvyklé. Specifikem evropského trhu respirátorů je, že přibližně 70 procent výrobků používaných v Evropě pochází z Asie," řekl Trojan.

Podle ředitele firmy Vladimíra Peleje se od začátku epidemie koronaviru v Číně díky enormnímu úsilí všech zaměstnanců firmy podařilo navýšit výrobu zhruba o 30 procent. "Jako okamžité opatření jsme zavedli mimořádné směny, což je ale nutno spatřovat jako opatření krátkodobé. Z pohledu dlouhodobého pracujeme intenzivně na náboru nových zaměstnanců," uvedl pro ČTK Pelej. Kapacita výroby ale má své meze, i když ji firma upravila hlavně pro produkci masek FFP. Moldex vyrábí respirátory zejména pro využití v průmyslu, nyní se snaží zajistit dodávky do zdravotnických zařízení a lékáren.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru zakázalo od středy vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku je tradiční výrobce operačních roušek a respirátory od dodavatelů zařadil do nabídky na základě urgentních požadavků nemocnic až letos. "Respirátory jsme do zahraničí nevyváželi, v tomto období upřednostňujeme Českou republiku. Stále je nedostatek respirátorů, proto zabezpečujeme, to co je nutné, a to jsou zdravotnická zařízení a nemocnice. Běžně je tedy nevyvážíme a neprodáváme," řekla dnes ČTK Martina Piskorová z Batist Medical.

Moldex se zaměřuje na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky. Vlastní ji společnosti Moldex z USA, Martin Skov se sídlem v Německu a Moldex/Metric ze Švýcarska.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Moldex Ekonomika ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy