Zaorálek dostal kritický dopis. Pomoc vlády přišla příliš rychle, stěžují si malá nakladatelství

Malí nakladatelé sdružení do platformy Knihex píší znovu ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) otevřený dopis. Nově vypsané dotační řízení na podporu literatury má podle nich příliš brzkou uzávěrku a malí nakladatelé se nevejdou do tradičních tematických okruhů. Druhé letošní grantové řízení na podporu vydávání knih je součástí záchranného balíčku pro kulturu v době koronaviru, který schválila vláda.

Grantové řízení ministerstvo kultury vyhlásilo 28. dubna a uzávěrka pro příjem žádostí je 18. května.

Zástupci českého knižního trhu počátkem dubna uvedli, že letos očekávají kvůli opatřením proti šíření koronaviru pokles obratu nejméně o 30 procent. Knižní trh podle nich ztratí až tři miliardy. Po vládě proto chtěli miliardu korun, která by měla oboru pomoci. Ministr kultury na to uvedl, že na malé nakladatele myslí v záchranném balíčku, který předložil vládě. Velcí nakladatelé podle něj mohou podporu čerpat z jiných vládních programů. Z miliardového záchranného balíčku pro subjekty nezávislé scény, jako jsou tanec, divadlo, hudba, výtvarné umění či malí nakladatelé, má jít celkem 440 milionů korun.

Vláda uspíšila harmonogram uvolňování opatření proti koronaviru a od 27. dubna se otevřela většina knihkupectví. Ta, která měla větší prodejní plochu, než povolila vláda, rozměr obchodu zmenšila páskami a prodávat už mohou také.

Platforma Knihex dnes v otevřeném dopise, který zaslala ČTK, uvedla, že nově vypsané dotační řízení nedostatečně reflektuje celospolečensky změněnou situaci. Záchrannou sítí podle nich propadne mnoho nakladatelství, nebo minimálně část jejich produkce. Uzávěrka žádostí je podle nich příliš brzy. "Nakladatelský provoz se plánuje na měsíce či spíše roky, většina z nás tedy nemá po ruce tři projekty, které bychom mohli rychle připravit a podat," uvedli.

Ještě více problematické jsou podle nich tradiční tematické okruhy. "Konkrétně chybí kategorie, do kterých by se vešel literární dokument, odborná literatura (mimo literární vědu), překladová dětská literatura anebo překladový komiks. Mnozí z nakladatelů, kteří vydávají zmíněné žánry, by po kvalitativní stránce bezesporu nárok měli. Jenže do současných mantinelů Vašeho grantu se nevejdou, a tudíž Vám propadávají," píše Knihex. Žádají ministra o úpravu výzvu na dotace, aby se do ní mohlo zapojit větší spektrum nakladatelů.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek knihy Ministerstvo kultury Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy