Srovnání platů v Evropě: Jsou Češi jako chudí příbuzní?

Praha - Přemýšlíte o tom, že vyrazíte za hranice vydělat si peníze a stále váháte, kam odjet? Podívejte se, jaká je průměrná mzda v zemích Evropské unie.

Průměrná mzda v Česku se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 583 Kč na 25.500 korun. Nominální růst tak činil 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Výsledek tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd zhruba o dvě procenta.

Nejvyšší průměrný výdělek si udrželi Pražané, kterým však platy stejně jako v 1. čtvrtletí rostly nejpomaleji. Průměrná mzda v hlavním městě se meziročně zvýšila o 1,4 procenta, tedy o 467 korun na 33.122 Kč. Po odečtení inflace stoupla o 1,2 procenta. S výjimkou Prahy a Středočeského kraje ale v žádném jiném regionu ČR průměrná mzda nepřesáhla 25.000 korun. Nejníže byl průměr mezd opět v Karlovarském kraji, a to 21.848 korun. Nejvýraznější meziroční nominální nárůst průměrných platů zaznamenali statistici ve Zlínském kraji, kde stouply o 3,7 procenta na 22.507 Kč.

Jak již bylo zmíněno, průměrná mzda v Česku je v současné době něco málo přes 25 tisíc korun. Jak jsou na tom členské státy Evropské unie? Kam se vyplatí jet za prací a kde jsou na tom lidé s průměrným platem ještě hůř než u nás?

Pokud chcete vydělat balík, za prací byste měli vyjet do Dánska nebo Lucemburska, kde mají lidé nejvyšší průměrný plat, a to více jak (v přepočtu) sto tisíc korun. Podobně je tomu tak i v Nizozemsku, Belgii nebo Německu. Ovšem vyplatí se jet i do Velké Británie, Švédska, Finska nebo k našim sousedům do Rakouska.

Na velké peníze si však rozhodně nepřijdete v Rumunsku, Chorvatsku nebo Bulharsku.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 29 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy