RegioJet podal trestní oznámení na primátora Nitry, prý zneužil své pravomoci

Bratislava - RegioJet podal trestní oznámení na primátora slovenského města Nitra Jozefa Dvonče pro podezření ze zneužití pravomocí. Politik se proti obvinění ohradil. Českého soukromého dopravce se ve sporu se slovenskou samosprávou zastalo i ministerstvo dopravy SR.

Dvonče se podle dopravce námitkami opakovaně snažil zabránit udělení licence RegioJetu na nedotovanou autobusovou linku z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice, kterou dopravce provozuje od minulého roku.

RegioJet se dostal do sporu již v roce 2014, kdy Bratislavský samosprávný kraj (BSK) jako příslušný úřad odmítl vydat dopravci povolení na vnitrostátní autobusovou linku. Důvodem byl zamítavý postoj právě města Nitra. Primátor Nitry Dvonč tento postoj tehdy zdůvodnil očekávaným zahuštěním dopravy ve městě a omezenou kapacitou autobusového nádraží ve městě z důvodu jeho rekonstrukce.

"Prokazatelně (Dvonč) postupoval klientelisticky ve shodě s konkurenčním dopravcem, jehož argumentaci převzal do svých stanovisek," uvedl RegioJet v tiskové zprávě.

Primátor Dvonč v reakci namítl, že RegioJet podnikatele Radima Jančury v řízení o vydání licence nebyl ve vztahu s úřadem města. "Považuji za nesmyslné, jakým způsobem dělá tento pán politiku z pozice veřejného přepravce, což mě uráží. Stále nechce pochopit, že v právním vztahu může být se samosprávným krajem, kde žádá o licenci, ale určitě není a ani nikdy nebyl (v právním vztahu) s městem Nitra," uvedl Dvonč v prohlášení zaslaném ČTK.

Potřebnou licenci RegioJet mezitím získal od Banskobystrického kraje. Autobusy na zmiňovanou linku nasadil loni v únoru a nabídl levnější jízdné než konkurence, která krok českého dopravce následovala. RegioJet uvedl, že oddálení předpokládaného zahájení provozu linky způsobilo firmě škodu ve výši několika stovek tisíc eur.

Český dopravce si v reakci na postup slovenské samosprávy ohledně zmiňované licence objednal loni billboardy s nápisem ve slovenštině "Vítejte v kraji korupce a klientelismu". Na části poutačů bylo zmiňováno jméno Dvonče. Primátor Nitry pak neúspěšně usiloval o vydání předběžného opatření, kterým by soud nařídil billboardy odstranit.

Související

České dráhy, ilustrační fotografie.

České dráhy podle Evropské komise poškodily firmu Regiojet

Evropská komise (EK) obvinila České dráhy (ČD) a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise dnes uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách.

Více souvisejících

regiojet Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy