Důchody: Maďaři ruší, co Češi chtějí zavést

Praha,Budapešť – Maďarsko se chystá zrušit druhý penzijní pilíř. Podle zjištění Aktuálně.cz Maďaři 13 let dávali osm procent hrubé mzdy do soukromých penzijních fondů a vláda je teď nutí převést peníze do státního penzijního fondu. Celkem odvádějí na penze 33,5%.

Pokud tato změna, kterou tamní vláda prezentuje jako „velkou penzijní reformu“, projde parlamentem, začne platit již od února příštího roku. Do té doby se lidé mohou rozhodnout, jak se svými penězi naloží.

Mají dvě možnosti. Buď vše převedou ze soukromých fondů do státního a pak jim stát bude vyplácet odpovídajicí důchody. Nebo své úspory nechají, kde jsou, pak ale přijdou o státní důchod.

„Málokdo bude riskovat, že přijde o sedmdesát procent svých důchodových příjmů,“ řekl ministr György Matolcsy.

Vláda po zveřejnění plánovaného kroku čelí kritice místních komentátorů, kteří reformu považují za zestátnění systému. Nelíbí se jim ani skutečnost, že se ti, kteří úspory nepřevedou, ocitnou na okraji společnosti.

Česká vláda se chystá k opaku

Česká vláda také chystá změny. Dá lidem možnost odvádět část hrubé mzdy do soukromých fondů. Ačkoliv se vládní strany zatím nedohodly, kolik procent se bude odvádět celkem, ani kolik z toho půjde do soukromých fondů, změna zřejmě přijde.

„Průběžně financovaný základní systém bude doplněn možnostmi soukromých úspor. Vláda bude respektovat v co nejvyšší možné míře závěry Poradního expertního sboru (tzv. Bezděkovy komise).“

Zatímco maďarský premiér Viktor Orbán druhý pilíř ruší, u nás se bude zavádět.  Změny se však netýkají pouze těchto dvou zemí. Dějí se například i v sousedním Polsku či na Slovensku, kde se o ně pokoušel bývalý premiér Robert Fico, který se svými návrhy na přerozdělení peněz mezi soukromníky a stát neuspěl.

Související

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

Více souvisejících

Maďarsko důchody Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy