Kdo koupí Air Berlin? Zájem o zkrachovalé aerolinky je velký, hlásí se i Čína

Berlín - Společnost Air Berlin kvůli velkým finančním problémům požádala v srpnu o zahájení insolvenčního řízení. O převzetí aerolinek se podle informací listu Bild zajímá čínská společnost LinkGlobal Logistics.

Air Berlin je druhá největší německá aerolinka. Její bankrot vyhlášený v srpnu vzbudil zájem řady společností. Ve hře je jejích 140 letadel a cenná příletová a odletová stání.

Zájemci o převzetí podniku mohou své nabídky podávat do tohoto pátku. Mezi nimi je i Lufthansa, považovaná za favorita soutěže. Německý investor Hans Rudolf Wöhrl za aerolinku nabídl 500 milionů eur (13 miliard Kč). Wöhrl koupil v roce 2003 od British Airways za 1 euro (26 Kč) německou aerolinku Deutsche BA.

Čínská společnost LinkGlobal Logistics podle listu Bild vyjádřila svůj zájem o Air Berlin v dopise zaslaném insolvenčnímu správci podniku a slíbila, že do pátku předloží nabídku. LinkGlobal Logistics již v Německu provozuje regionální letiště Parchim.

Air Berlin dnes zrušily dalších 32 letů. Spojení s Prahou by podle internetových stránek společnosti postižena být neměla. Aerolinky byly již v úterý nuceny zrušit zhruba stovku letů, protože velké množství pilotů nenastoupilo do práce kvůli údajné nemoci. Podle médií tak piloti zřejmě protestují proti současnému vývoji v podniku. Firma varovala, že takovýto protest ohrožuje její existenci a komplikuje jednání s potenciálními investory.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa v problémech? Zisk klesl, nedosáhl očekávání analytiků

Největším německým aerolinkám Lufthansa se ve třetím čtvrtletí snížil zisk před úroky a zdaněním (EBIT) na 1,35 miliardy eur (35 miliard Kč) z 1,51 miliardy ve stejném období loni. Důvodem je zejména růst nákladů na paliva. Jelikož hospodářské výsledky nedosáhly plánovaných cílů, společnost oznámila, že v této sezóně zvýší počet letů mírnějším tempem než její konkurence.
Ilustrační foto

Druhé sídlo německé vlády v Bonnu se prodražuje

Bonn - Udržovat druhé sídlo vlády v bývalé metropoli "západního Německa" je stále dražší. Podle listu Das Bild činily loni výdaje spojené s bonnskými sídly ministerstev osm milionů eur (203 milionů korun). Na meziročním nárůstu o půl milionu eur se podílely především náklady na dopravu lidí mezi Berlínem a Bonnem, které činily 5,33 milionu eur (135 milionů korun).

Více souvisejících

Air Berlin Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy