Řecko končí s eurem?

Atény - Představitelé řecké vlády stejně jako přední zástupci Evropské unie důrazně popřeli, že by Atény zvažovaly odchod z eurozóny. V noci na sobotu o tom informovaly agentury Reuters a AFP.

V pátek se v Lucemburku konalo zvláštní zasedání zástupců Řecka a vybraných států platících eurem. Německý týdeník Spiegel v souvislosti s tímto zasedáním napsal, že rozhovory se zaměřily i na možnost odchodu Řecka z 17členné eurozóny, a také na otázku možné restrukturalizace dluhu. „Vláda nadhodila možnost opuštění eurozóny a znovuzavedení vlastní měny,“ napsal Spiegel bez udání zdroje. Tuto zprávu ale Brusel i Atény odmítly.

Předseda ministrů financí eurozóny (Eurogroup) Jean-Claude Juncker vysvětlil, že jednání se zúčastnili ministři financí z Německa, Francie, Itálie a Španělska, aby hovořili o Řecku a dalších mezinárodních ekonomických záležitostech. „Nejednali jsme o odchodu Řecka z eurozóny. Je to hloupá myšlenka, je to cesta, na kterou bychom se nikdy nevydali,“ zdůraznil Juncker, který potvrdil, že ministerské zasedání plánované na 16. května se zaměří i na otázku, zda Atény vedle záchranného balíčku potřebují další ekonomický plán.

Brusel tedy zřejmě Aténám poskytne další finanční pomoc. „Myslíme si, že Řecko potřebuje další úpravný program,“ řekl Juncker podle agentury Bloomberg.

Zasedání se navíc zúčastnil i prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet či komisař pro hospodářské a měnové záležitost Olli Rehn. Řecké ministerstvo financí potvrdilo i účast tamního ministra financí George Papaconstantina.

Podle ministerstva financí Řecka byl článek Spiegelu „absolutně nepravdivý“. „Podobné články jsou nejen provokativní, ale také vysoce nezodpovědné, protože podkopávají snahu Řecka i eurozóny, a slouží pouze zájmům spekulantů,“ napsalo ministerstvo v prohlášení.

Přestože Řecko se v loňském roce dohodlo s EU a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném balíčku v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), nepodařilo se mu uklidnit trhy a přesvědčit investory, že bude schopné obrovské břímě dluhů zvládnout. V posledních měsících se navíc na trzích rozvířily spekulace, že Atény budou muset restrukturalizovat dluh. Některá řecká média v souvislosti s touto otázkou již hovořily o „sametové restrukturalizaci“, která by zahrnovala i prodloužení splatnosti dluhopisů.

Související

Martin Exner Rozhovor

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 
Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Více souvisejících

EUR

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy