Česko může zaplatit až 350 miliard korun! Kvůli novele Lisabonské smlouvy

Praha - Poslanecká sněmovna v úterý dala souhlas k ratifikaci změny Lisabonské smlouvy, která upravuje záchranný mechanismus eurozóny. Pokud se Česká republika rozhodne přijmout euro, bude muset odvést do Bruselu zhruba 40 miliard korun a dalších 310 miliard mít připravených ve formě záruk.

Pro usnesení musela sněmovna najít ústavní většinu 120 zákonodárců. Pro se jich vyslovilo 140 ze 189 přítomných, proti jich hlasovalo 18.Souhlas se změnou dala většina zákonodárců ČSSD, ODS a všichni členové klubu TOP 09 a Starostů. Většina komunistů se zdržela a až na jednoho poslance, Milana Šťovíčka (VV), byli proti všichni představitelé Věcí veřejných.Na úpravě záchranného mechanismu se shodla loňské březnová Evropská rada a počítá v něm se zřízením Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), fondu s kapitálem 700 miliard eur. Osmdesát miliard z nich mají členské státy eurozóny převést do fondu přímo a dalších 620 miliard mají mít připravených ve formě záruk.Novinka má platit po dokončení ratifikace ve všech členských státech Evropské unie.Pro Českou republiku ze změny na první pohled nic nevyplývá. V předkládací zprávě premiér Petr Nečas (ODS) zákonodárcům napsal: "ČR, stejně jako ostatní nečlenské státy eurozóny, nebude smluvní stranou této mezinárodní smlouvy, bude se nicméně případně moci zapojit do operací prováděných ESM dobrovolně na ad hoc bázi." Předseda vlády ale zároveň přiznal, že po vstupu do eurozóny by Česko bylo k přistoupení k mezinárodní smlouvě vyzváno."Není v zájmu žádného členského státu procesu ratifikace bránit. Vzhledem k napojení české ekonomiky na trh eurozóny, není vhodné rozhodnutí rady odkládat," horoval pro návrh ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).Schwarzenberg připomněl, že dokud se v Česku bude platit korunou, žádné závazky ze změny pro Prahu vyplývat nebudou. Premiér Nečas přitom už během předchozí debaty ve sněmovně uvedl, že vstup České republiky do eurozóny připadá v úvahu nejdřív za osm let."Považte jen, projekt, firma ESM má stát na slovním příslibu po uši zadlužených zemí a jiných téměř po uši zadlužených zemí přijmout dluhy nové," varoval před novinkou poslanec Michal Doktor (nestr.) a dodal: "Projekt bojující proti dluhům bude nutit svoje účastníky brát si nové dluhy. Tento hymnus nové finanční stability je podvod.""Vytvoříme falešnou schránku ESM, její zástupce vybavíme imunitou a řadou výhod," uvedl dále Doktor. Podle něj sice projekt není v rozporu s evropskou legislativou, odporuje ale zdravému rozumu. "Jako správce rodinného majetku byste nic takového neučinil," rýpl si do Schwarzenberga."Přijmout euro s takovými závazky je sebevražedné. Jestliže už dnes dlužíme přes bilion, tak se bavíme o tom, že tři další schodky dáme na úkor toho, co se může v Evropské unii stát," zmínil poslanec Vít Bárta (VV).Proti novince vystoupil i šéf Věcí veřejných Radek John a předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. Naopak odpadlík z VV Viktor Paggio (LIDEM) úpravu hájil. "Nehlasujeme o vstupu o ESM. Dokonce nehlasujeme ani o vzniku ESM, protože vznikne tak, jako tak. Jediné, o čem hlasujeme, je legalizace vzniku ESM v Lisabonské smlouvě," uvedl.Úpravu už odhlasoval i Senát, podepsat ji musí ještě prezident.

Související

Sebastian Kurz

EU potřebuje novou smlouvu a generační obměnu, tvrdí Kurz

Rakouský kancléř Sebestian Kurz, který je nejmladším evropským lídrem, zastává poměrně tvrdé stanovisko vůči současné podobě a vnitřnímu nastavení Evropské unie. Z rozhovoru, který poskytl pro německé noviny Die Presse, vyplývá, že si rakouský lídr představuje zpřísnění unijních sankcí a kolektivních pravidel, stejně jako například i generační obměnu v Bruselu.

Více souvisejících

lisabonská smlouva Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy