Bratislava se potýká s nedostatkem nových bytů, ceny závratně rostou

Slovenská metropole se loni potýkala s rekordním nedostatkem nových bytů v novodobé historii, který vedl k růstu cen bydlení v novostavbách na nová maxima. Vyplývá to z analýzy společnosti Bencont Investments. Situace v Bratislavě podle společnosti kopírovala dřívější vývoj v Praze, kde byty rovněž výrazněji zdražily.

Průměrná cena bytu v bratislavských novostavbách v přepočtu na metr čtvereční plochy loni poprvé vystoupala nad 3000 eur (75.450 Kč), a překonala tak dřívější rekord z roku 2008, tedy ještě před globální ekonomickou krizí. Na konci roku 2019 ceny stouply v průměru na 3237 eur (zhruba 81.400 Kč) za metr čtvereční, loni se meziročně zvýšily o 11,3 procenta.

Nabídka bytů v novostavbách v Bratislavě v průběhu loňska klesla pod hranici 2000 volných bytů a těsně nad tuto úroveň se vrátila až v posledním čtvrtletí. Situace s volnými byty tak byla nejhorší od začátku rozvoje trhu s bydlením ve slovenské metropoli na začátku 21. století. Stávající nabídka dosahuje jen zhruba 65 procent úrovně z let 2012 až 2014, kdy realitní trh v Bratislavě dosáhl svého dna.

Loni situace na bratislavském realitním trhu kopírovala podle analýzy vývoj v Praze v letech 2017 a 2018. "Počet projektů se stavebními povoleními se vyčerpal a komplikovaný, velmi zdlouhavý proces vyřizování nových povolení nedovolil výstavbu dalších projektů. Počet volných bytů ubýval, dokud nedosáhl dna a v důsledku nízké nabídky došlo k prudkému cenovému růstu přesahujícímu inflaci," uvedl hlavní analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

V posledním čtvrtletí loňského roku až 70 procent prodaných bytů v novostavbách v Bratislavě tvořily jedno a dvoupokojové byty, mezi nimi i byty s cenou do 100.000 eur (2,5 milionu Kč). Nabídka takových nových bytů v Bratislavě podle analýzy prakticky už neexistuje a na trhu chybějí takzvané startovací byty.

Bencont Investments předpokládá i letos další růst cen nemovitostí v Bratislavě, kde je ze všech slovenských regionů nejvyšší životní úroveň a také nejvyšší ceny bydlení. Díky nízkým úrokovým sazbám je investice do nemovitosti stále výhodná a mnoho kupujících dává této možnosti přednost před bydlením v pronájmu, uvádí Bencont.

V Praze zlom v cenovém růstu novostaveb nastal v polovině roku 2015. Zatímco tehdy nové byty zdražily za dva roky o 2,3 procenta, od té doby stouply ceny o 90 procent. Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení nebo zbytečné technické požadavky. Důvodem ale může být i vysoká poptávka po bytech využívaných za účelem krátkodobého ubytování typu Airbnb.

Související

Více souvisejících

Bratislava Byty Bydlení Ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy