Britská centrální banka mění šéfa, novým guvernérem bude Andrew Bailey

Novým guvernérem britské centrální banky Bank of England (BoE) se stane Andrew Bailey. Oznámil to dnes britský ministr financí Sajid Javid. Ve funkci Bailey nahradí Kanaďana Marka Carneyho. Hlavním úkolem nového guvernéra bude zajistit, aby banka zvládla změny, které přinese vystoupení Británie z Evropské unie plánované na konec ledna příštího roku.

Šedesátiletý Bailey se 121. guvernérem BoE stane 16. března, funkční období trvá osm let. Carney souhlasil s prodloužením svého mandátu do 15. března, původně měl odejít už na konci ledna.

Podle britských médií platil Bailey při hledání nové hlavy banky za favorita. Pracoval v ní více než třicet let, mimo jiné také na pozici zástupce guvernéra. V současnosti řídí britský úřad pro regulaci finančního trhu FCA, kam z BoE odešel v roce 2016.

Delighted to announce Andrew Bailey as the next Governor of the Bank of England - he was the standout candidate.

— Sajid Javid (@sajidjavid) December 20, 2019

Proces hledání nového guvernéra trval zhruba dva roky, zůstával ale ve stínu brexitu. Dobré vyhlídky na získání pozice šéfky centrální banky měla i ředitelka prestižní vysoké školy London School of Economics a bývalá zástupkyně guvernéra BoE Minouche Shafiková. Podle listu Financial Times ji ale neschválil premiér Boris Johnson, protože brexit kritizovala.

"Je to správná osoba, která povede banku v časech, kdy budeme tvořit novou budoucnost mimo EU," prohlásil o Baileym Javid. Jmenování dnes přivítal i Johnson, který řekl, že má v Baileyho plnou důvěru a že v čele banky odvede skvělou práci. Sám Bailey dnes uvedl, že je možností převzít vedení BoE po Carneym poctěn, a to "zvláště v tak kritickém období pro národ, jako je odchod z Evropské unie". Jeho inzerovaný roční plat bude podle agentury Reuters činit 480.000 liber (14,3 milionu Kč).

První měsíce po brexitu ale banku ještě povede Carney, aby byla zaručena základní stabilita. Do BoE nastoupil v létě 2013 původně na pět let, mandát se mu kvůli brexitu prodlužoval nejdříve o rok, pak o šest měsíců a nyní o měsíc a půl.

Carney si vysloužil kritiku přívrženců brexitu, protože varoval před hospodářskými dopady odchodu země z unie. Po referendu v červnu 2016 přistoupil ke snížení základní úrokové sazby, aby ekonomice pomohl překonat šok z jeho výsledku, připomněla agentura AFP. Podle Javida vedl centrální banku "v jednom z nejtěžších období její historie".

Svět financí Carney podle AFP opustí, má začít pracovat jako zvláštní vyslanec OSN. Zabývat se bude globálním oteplováním. V této funkci nahradí miliardáře a kandidáta na amerického prezidenta Michaela Bloomberga.

Britský hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí stoupl ve srovnání s druhým kvartálem o 0,4 procenta. Oznámil to dnes britský statistický úřad ve své konečné zprávě. Upravil tak svůj odhad růstu ekonomiky z listopadu, který ještě udával hodnotu jen 0,3 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že úřad ponechá údaj beze změny.

Směrem nahoru byl upraven výkon sektoru služeb, stavebnictví a zahraničního obchodu. Slabší než prvotní odhad byla domácí spotřeba a výdaje státu. V meziročním srovnání přidalo britské hospodářství 1,1 procenta. I to bylo více, než se odhadovalo původně.

Ve druhém čtvrtletí britská ekonomika vykázala první pokles od roku 2012. V tomto vývoji se odrazilo hromadění zásob před původním, tedy březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie.

Statistici dnes rovněž oznámili, že se schodek běžného účtu platební bilance země ve třetím čtvrtletí snížil na 15,860 miliardy liber z 24,152 miliardy v předchozím kvartálu. V poměru k hospodářskému výkonu země klesl na 2,8 procenta, a je tak nejníže od 2012. Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu, sleduje tok zboží a služeb a také investic do země a ven.

Britská ekonomika od referenda o brexitu v červnu 2016 zpomaluje. Čelí napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou a zpomalení v Evropě.

Související

Google, autor: Paweł Czerwiński

Šéf anglické banky chce, aby Google řešil finanční podvody

Guvernér britské centrální banky (Bank of England) Andrew Bailey se snaží přimět vládu, aby zavedla pravidla, která by učinila velké internetové podniky zodpovědné za finanční podvody. Chce tak firmy, jako je například Google, přinutit k boji proti podvodným webovým stránkám. Informoval o tom dnes list The Sunday Times s odvoláním na své zdroje.

Více souvisejících

Bank of England Velká Británie Sajid Javid (britský ministr) Ekonomika Andrew Bailey (Bank of England) Mark Carney (britská banka)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy