Česká opatření pro pendlery způsobují problémy firmám v Bavorsku

Vážné komplikace mnoha bavorským firmám způsobují zpřísněná opatření, k nimž Česká republika přistoupila kvůli takzvaným pendlerům, tedy zaměstnancům, kteří za prací každý den dojíždějí přes hranici. Vyplývá to z vyjádření bavorského ministerstva hospodářství pro ČTK, podle něhož musí řada firem omezovat výrobu nebo ji zcela utlumit. Uzavírání evropských hranic dnes jako fatální signál kritizoval šéf německého ekonomického institutu DIW Marcel Fratzscher.

V Německu je podle zdejších úřadů práce zaměstnáno na 35.000 Čechů, kteří sem každodenně dojíždí do práce. Zdaleka nejvíc jich pracuje právě v Bavorsku - 23.350. Podle ministerstva hospodářství působí čeští občané v celé řadě oborů, a proto jsou českými opatřeními postiženy například stavební a strojírenské podniky, firmy v oblasti elektrotechniky nebo topenářství. Velký dopad je znát také v potravinářské oblasti, ať už jde o řeznictví nebo třeba pekárny.

Kolik českých pendlerů nyní do Bavorska za prací nejezdí, ministerstvo hospodářství neuvedlo, podle všeho se ale jedná o mnoho tisíc lidí. Nasvědčuje tomu i odhad Rity Röhrlové, zemské radní v bavorském okresu Regen, podle níž zhruba dvě třetiny z 1100 zdejších českých pracovníků zůstaly v nejisté situaci doma. "Má to extrémní dopady," řekla minulý týden ČTK představitelka okresu, který leží bezprostředně u českých hranic poblíž Železné Rudy.

Pendleři s výjimkou těch, kteří pracují ve zdravotnictví a sociálních službách, nemohou nyní za prací do Německa vyjet na méně než 21 dní a po návratu do ČR je čeká povinná dvoutýdenní karanténa.

"Zpřísněná pravidla pro pendlery znamenají pro firmy velký zásah a značné dodatečné náklady," tlumočilo bavorské ministerstvo hospodářství postoj obchodní komory regionu Horní Falc, který sousedí s Českem. Například v logistických firmách zde čeští zaměstnanci tvoří i přes 50 procent všech pracovníků, v průmyslu a službách někdy až 30 procent.

"Řada firem je nucena omezit části produkce nebo některé zcela uzavřít," uvedla také obchodní komora. Zdůraznila, že některé firmy Čechy zaměstnávají už více než 25 let. "Uzavření hranic nesmí být dlouhodobým řešením, protože by mnoha firmám v regionu bez českých spolupracovníků hrozilo uzavření provozu," míní.

S tím, že dopady omezení budou jen dočasné, počítá řemeslnická komora pro oblast Dolního Bavorska a Horní Falce, která upozorňuje i na to, že problémy mají nejen pendleři, ale třeba také německé firmy, které mají zakázky v Česku.

Velmi kriticky opatření Česka, ale i dalších evropských zemí vidí šéf ekonomického institutu DIW Fratzscher. Vedle jejich hospodářské škodlivosti mu vadí také to, že jsou fatálním signálem o Evropě a společných evropských hodnotách. "Je to signál, že se každý stará především o sebe," řekl dnes zahraničním novinářům v Berlíně.

Omezení, která zavedla Česká republika, jsou podle něj hospodářským problémem jak pro Česko, tak i pro Německo. "Věřím a doufám, že politici tato opatření uvolní nebo úplně odstraní," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Německo hranice Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy