Němci utrácí méně, než se čekalo. Maloobchodní tržby v červenci překvapivě klesly

Maloobchodní tržby v Německu v červenci v reálném vyjádření klesly o 0,9 procenta, a pokračovaly tak v poklesu z předchozího měsíce, kdy se po zpřesnění údajů snížily o 1,9 procenta. Vývoj naznačuje, že výdaje domácností k zotavení největší ekonomiky v Evropě patrně nepřispívají tak, aby se po koronaviru ve třetím čtvrtletí dostavil předpokládaný silný růst.

Oznámil to dnes německý statistický úřad. Je to překvapivý výsledek, ekonomové totiž počítali s růstem tržeb. 

Die #Einzelhandelsunternehmen in Deutschland haben im Juli 2020 0,9 % weniger umgesetzt als im Juni 2020. Der #Einzelhandelsumsatz liegt aber leicht über dem Vorkrisenniveau. Mehr dazu: https://t.co/bPPHZwzTCn pic.twitter.com/r10XsdWItT

— Statistisches Bundesamt (@destatis) September 2, 2020

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že tržby se v červenci zvýší, a to o 0,5 procenta. Data za jediný měsíc ale nelze považovat za ukazatel trendu, protože maloobchodní tržby jsou tradičně nestabilní, z měsíce na měsíc kolísají a podléhají někdy i výrazné revizi, jakmile jsou později k dispozici podrobnější údaje.

Příznivější pohled ukazuje meziroční srovnání. Proti loňskému červenci tržby v reálném vyjádření vzrostly o 4,2 procenta po růstu o 6,7 procenta v červnu. Růst za červen byl navíc po zpřesnění údajů vyšší, než uváděla předběžná data.

Proti únoru, tedy proti období před pandemií způsobenou šířením nového koronaviru, byly maloobchodní tržby v Německu v červenci v reálném vyjádření vyšší o 0,9 procenta. Sektor maloobchodu se tak z propadu způsobeného pandemií dokázal velmi rychle zotavit ve tvaru písmene V. To znamená, že po prudkém propadu se rychle vrátil zpět na výchozí úrovně. Za prvních sedm měsíců letošního roku tržby v meziročním srovnání navzdory krizi reálně vzrostly o 2,6 procenta.

Údaje ale také ukázaly obrovské rozdíly v rámci maloobchodního sektoru. Tržby za prodej textilního zboží, oděvů, bot a koženého zboží se v období od ledna do července snížily více než o čtvrtinu, tržby z on-line prodeje naopak o 20 procent vzrostly.

Německá ekonomika, na které je závislá i řada firem z České republiky, ve druhém čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o rekordních 9,7 procenta. Kvůli opatřením na zpomalení viru prudce klesly výdaje domácností, firemní investice i obchod. Vláda v Berlíně hned v březnu začala ekonomiku masivně podporovat, kvůli čemuž vydala nový dluh v rekordním objemu 217,8 miliardy eur (5,7 bilionu Kč). Cílem bylo pomoci firmám i lidem z krize se co nejdříve zotavit a předejít těm nejhorším dopadům.

Vláda v úterý zlepšila výhled ekonomiky na letošní rok a nově předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 5,8 procenta. Dosud počítala s propadem o 6,3 procenta. I tak to bude nejhlubší hospodářský propad od druhé světové války.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí opět udeří. Místy může napadnout až 10 centimetrů sněhu

Meteorologové v úterý opět avizovali, že do Česka dnes dorazí další sněžení díky tlakové níži postupující ze severního Středomoří k severovýchodu. Na východě republiky může spadnout až 10 centimetrů sněhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy