Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Turci se podle Dlouhého zajímají nejen o hotové produkty, ale také o sdílení technologií. "Dokonce je tady i nabídka opačným směrem. Dnes je Turecko v oblasti obranného průmyslu velmi rozvinutou zemí. Samozřejmě to pak souvisí s akvizičními záměry českého ministerstva obrany, to šéf hospodářské komory nemůže komentovat," uvedl.

V Istanbulu jsem vystoupil na úvod právě zahájeného česko-tureckého podnikatelského fóra, když jsem se zmínil mimo jiné o možnostech česko-turecké spolupráce v oblasti obranného průmyslu..... pic.twitter.com/jcssVxnVOt

— Vladimír Dlouhý (@VladimirDlouhy) September 4, 2019

Kopřivnická automobilka Tatra jedná se společností Anadolu Isuzu o zakázce na 476 nákladních vozidel, zejména vyprošťovacích. Rozhodovat se podle ministra průmyslu Havlíčka bude v následujících měsících. "Možná to bude nakonec nižší číslo, každopádně chceme sehrát významnou roli v podpoře téhle zakázky," řekl ministr. Tatra už v březnu získala zakázku na dodávku 29 podvozků do Turecka.

"Jednalo se i o dodávkách radarů a specifických informačních systémů opět pro různé typy bojových vozidel," doplnil Havlíček. V úterý po jednání s šéfem tureckého obranného průmyslu mluvil o tom, že mu česká delegace představila pět českých firem, které působí v oblasti letectví, ale i výroby automobilů nebo vývoje informačních systémů.

Podle Dlouhého hovořil turecký ministr průmyslu a technologií Mustafa Varank na dnešním česko-tureckém ekonomickém fóru v Istanbulu mimo jiné o byrokratických problémech. Turecko, které je členskou zemí NATO a kandidátem na členství v EU, ale učinilo velký pokrok, například ohledně infrastruktury, míní Dlouhý.

"Některé administrativní a byrokratické překážky prostě patří k momentálnímu stavu turecké ekonomiky a každý, kdo sem jde, s tím musí počítat. Tak jako kdo chodí k nám, musí počítat s některými našimi nedostatky," řekl.

Babiš v úterý v Ankaře po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem hovořil o tom, že chce dnes v Istanbulu získat kontakty na stavební firmy, které by mohly pomoci s výstavbou dálnic v České republice.

"Kdybych já rozhodoval, rozhodně bych tento český trh pro turecké firmy otevřel," řekl Dlouhý. Firmy z Turecka jsou podle něj zaběhnuté a v konsorciích s evropskými finančními institucemi, "stavějí všude po Evropě".

Související

Více souvisejících

Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) Turecko Česká republika Karel Havlíček tatra Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy