Od ledna vzroste sazba pojistného na nemocenské pojištění pro OSVČ

Praha - Sazba pojistného pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) od prvního ledna příštího roku vzroste z 1,4 procenta na 2,3 procenta. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) však v pondělní zprávě informovala, že placení pojistného zůstává nadále dobrovolné.

Pokud se OSVČ rozhodne k účasti na nemocenském pojištění, musí poslat přihlášku na ČSSZ. Nejde to ovšem učinit zpětně.

Nominální výše pojistného závisí zejména na výši vyměřovacího základu, z něhož se pomocí výše uvedené sazby vypočte pojistné. Tento základ si OSVČ stanoví sama

Maximální měsíční vyměřovací základ je pro příští rok stanoven na 148 440 korun, z čehož plyne, že nejvyšší možné pojistné je 3 415 korun měsíčně. Minimální pojistné má naopak být 92 korun, což odpovídá vyměřovacímu základu 4000 korun.

Nárok na výplatu nemocenské vznikne automaticky, jestli OSVČ platila pojištění alespoň tři měsíce před nemocí. Ruší se však možnost zpětné přihlášky.

Změnou je také to, že OSVČ, která se účastní nemocenského pojištění, bude od příštího roku posuzována automaticky jako OSVČ, která vykonává hlavní výdělečnou činnost.

Naopak beze změn se pro OSVČ obejde výše pojistného na důchodové pojištění, tj. 29,2 procenta. Mění se však výše záloh, neboť OSVČ si bude moci vyměřovací základ stanovit sama.

OSVČ, která vykonává hlavní výdělečnou činnost, bude do podání daňového přiznání za letošní rok platit zálohy vypočtené podle daňového základu z roku 2009. Minimální měsíční záloha však bude činit 1731 korun. Po podání daňového přiznání za letošní rok bude platit podle daňového základu z letošního roku, nejméně však 1807 korun.

U OSVČ, které vykonávají vedlejší výdělečnou činnost, bude do podání daňového přiznání minimální záloha 693 korun a po jeho podání 723 korun.

Měsíční vyměřovací základ pro důchodové pojištění bude 50 procent daňového vyměřovacího základu. Maximálním vyměřovacím základem pro důchodové pojištění bude 148 440 korun, čemuž odpovídá záloha na pojistné ve výši 43 345.

Minimální vyměřovací základ pro hlavní výdělečnou činnost bude 71 136 korun a pro vedlejší výdělečnou činnost 28 452 korun.

Související

Alena Schillerová

ANO kritizovalo debaty o snížení valorizace plateb za státní pojištěnce

Snížení valorizace plateb za státní pojištěnce by podle hnutí ANO vedlo k omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče či inovativních léků. Po dnešním jednání stínové vlády ANO to řekli bývalá ministryně financí Alena Schillerová a člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan. 
Vlastimil Válek (TOP 09)

Valorizace plateb za státní pojištěnce se snižovat nebude

Valorizace plateb za státní pojištěnce se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli rostoucím nákladům státu snižovat nebude. Do budoucna ale bude potřeba celková změna systému, jinak bude více než polovinu veřejného zdravotního pojištění platit stát, řekl dnes na dotaz ČTK. Letos je platba za státní pojištěnce měsíčně 1900 korun, od příštího roku bude částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

Více souvisejících

zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy