Zonky. Místo, kde vyhrávají půjčující i investoři

Komerční sdělení - Půjčky od lidí v Česku už nejsou novinkou, ale běžným způsobem půjčování peněz. Lidé k tomu využívají službu, která vybírá peníze od běžných lidí - investorů a poskytuje je lidem, kteří potřebují půjčit. Jedničkou na trhu ve zprostředkování peněz mezi lidmi je v České republice Zonky.cz. Proč se Zonky těší takové oblibě půjčujících a investorů?

Díky novým technologiím si lidé usnadňují svůj život. Pro nákup už nemusí do obchodu, nakoupí rychle přes internet. Stejné je to i s půjčkou. Lidé už nemusí pro půjčku do banky. Klidně z gauče a během pár minut zadají dotaz, kolik jim Zonky půjčí. „Zonky je internetová služba. Na provoz nepotřebujeme pobočky a tisíce zaměstnanců, jako banky. Díky tomu dokážeme zpravidla každému připravit lepší nabídku než banka,“ říká ředitel Zonky.cz Pavel Novák.

O výhodách půjčky na Zonky vypovídá fakt, že si zde lidé půjčili už více než 1,5 miliardy korun. „Téměř polovina peněz, které si lidé u nás půjčili, jde na refinancování starých a nevýhodných úvěrů,“ dodává Novák a pokračuje: „To potvrzuje, že jsme schopni být levnější než banky.“ To, že Zonky doporučuje 8 z 10 lidí svým známým také stojí dle Nováka mimořádný zákaznický servisu. ,,Tím se lišíme od klasických bank. Jsme naprosto otevření a transparentní,” dodává.

S nízkým úrokem a osobním přístupem k lidem souvisí i samotný název služby. „Zonky je kříženec zebry a osla. A ten osel má právě trochu provokovat. Naším sdělením je – nebuď osel, buď chytrý, pojď s námi měnit pravidla hry na trhu s půjčkami,“ vysvětluje Novák, co stojí za názvem služby.

Ovšem není to ale tak, že si na Zonky můžou půjčit i ti, které v bance zamítnou. ,,Pro nás je důležitá ochrana investice našich investorů. Pokud klient nedosáhne na půjčku v bance, tak ji velmi pravděpodobně nedostane ani u nás,“ vysvětluje Novák.

Investoři jsou pro Zonky stejně důležití jako půjčující, protože jsou druhou stranou jedné mince. Bez nich by služba nemohla fungovat. Investorů, tedy lidí, kteří vkládají své volné peníze do plnění snů a potřeb lidí, má Zonky už více než 15 000. Do jedné půjčky mohou investovat od 200 do 5000 Kč. „Omezení investice je dáno tím, aby se snížilo investorské riziko. Investorům radíme, půjčujte stejnou částku, ale do více půjček. Aktivně s investory komunikujeme. Snažíme se jim radit, aby jejich investice nebyly rizikové a dosáhli tak průměrného výnosu okolo 5-7 %,“ obrací Novák téma na investory.

Investory na Zonky táhne zhodnocení peněz a příběhy, které lidé uvádí ke své poptávce po půjčce. „Investorům jde o peníze, ale víme, že velkou část investorů také baví číst příběhy. My je needitujeme. Necháváme to na klientech. Příběhy píšou lidé. Nikdy ovšem nezveřejňujeme jméno a osobní údaje, v tomto zachováváme naprostou anonymitu,“ popisuje šéfka vztahu se zákazníky na Zonky Anna Bláhová, jak investoři nahlíží na službu.

Schvalovacími procesy Zonky chrání své investory, kteří peníze půjčují. „Propojujeme komunitu investorů se zákazníky, kterou banky schválně drží rozdělenou. Na spořicích účtech jsou dnes úroky blízko nuly a přitom úvěry v bankách se stále drží okolo 10 %. V tomto rozdílu jsou schovány náklady bank na provoz a také samozřejmě zisk. My ty náklady nemáme, jsme online, a proto můžeme ty nůžky přivřít a nabídnout větší zhodnocení investorům a menší úrok zákazníkům,“ poukazuje Novák na rozdíly, které ocení nejen ti, kteří si chtějí půjčit, ale i lidé, kteří chtějí své peníze zhodnotit.

Díky příběhům mohou investoři vědět nejen, co jim půjčka vynese, ale také do čeho investovali. Na Zonky si lidé půjčili už na rozjezd vlastního minipivovaru, kavárny, ale třeba i na 3D tiskárnu.

Právě pro OSVČ je Zonky skvělou alternativou k bankám, které s nimi často neumí pracovat. „Pro banku jsme nezajímavý. Přestože máme nějakou historii, tak banka je korporátní a na takový start podnikání se dívá přes svoje tabulky. Zonky je v tomhle jednodušší. Navíc vše funguje v duchu, ve kterém se snažíme držet naši myšlenku. Půjčka je přátelská a není spojená s dalšími produkty, které by mi pořád někdo nabízel,“ popisuje vlastní zkušenost s půjčkou na Zonky Filip, který pořádá teambuildingové akce po celé České republice. Stačilo však málo a vlastní projekt nerozjel. „Právě podpora na začátek je hodně důležitá. Teď se už zajímám i o investování. Je to skvělá příležitost, kde můžete podpořit další nápad.“

Zonky komerční sdělení

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy