Mění se zákoník práce. Jak se vás dotknou Drábkovy návrhy?

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) posílá do vlády konečnou verzi zákoníku práce. Oproti původnímu návrhu doznal různých změn. Ovlivní pracovní vztahy většiny zaměstnanců - změní se zkušební doba, odstupné i výpovědi. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Drábek původně chtěl, aby zaměstnavatel mohl snadněji dát výpověď zaměstnanci, který porušuje své pracovní povinnosti. Proti se postavily odbory. Pokud tedy bude mít pracovník "neuspokojivé výsledky", pravidla pro jeho propuštění zůstanou stejná jako doteď. Pracovník by tedy měl dostat určitou dobu na napravení nedostatků.Ministr vládě v těchto dnech předkládá konečnou verzi zákoníku, která již prošla kolečkem připomínek od zaměstnavatelů i odborů.Jednou z největších změn je podle Aktuálně.cz změna v uzavírání pracovního poměru na dobu určitou. Tento poměr je dosud možné uzavřít v součtu pouze na 2 roky. Nově by to mělo být až na devět let.Ministerstvo práce a sociálních věcí se také pokoušelo prodloužit dobu, po kterou zaměstnanec nesmí pracovat u konkurence. Zákaz má, pokud podepsal takzvanou konkurenční doložku. V současnosti nemůže ke konkurenci po dobu 1 roku od výpovědi. To zůstane, ale sníží se kompenzace, kterou mu bývalý zaměstnavatel musí za omezení platit. Zatímco dnes nesmí být nižší než předchozí měsíční plat, od roku 2012 bude poloviční.Porozumí tomu i středoškolákNový zákoník práce musí projít vládou a Parlamentem. Podle Drábka by měl začít platit už od roku 2012 a hlavním cílem změn je zjednodušení. Návrh by měl být tak přehledný, že se v něm podle ministra dokáže zorientovat i středoškolák. Zároveň by měl zajistit i větší pružnost trhu práce.Změny se dotknou například odstupného. Pracovník, který je u jednoho zaměstnavatele méně než 2 roky, dostane nižší odstupné než nyní. Nemělo by už být automaticky ve výši tří měsíčních platů, ale odstupňované podle počtu odpracovaných let. Za rok odstupné ve výši měsíčního platu, za dva roky dvouměsíční plat, za více tříměsíční.Ministerstvo si chce posvítit i na lidi, kteří zneužívají nemocenskou dovolenou. Pokud nejsou skutečně nemocní a neléčí se a namísto toho například pracují jinde načerno, nově je může čekat výpověď. Zároveň v takovém případě přijdou o odstupné.Změny se dotknou i zkušební doby. U většiny zaměstnanců zůstane tři měsíce, ale vedoucí pracovníci by ji měli mít prodlouženou až na půl roku.Zásadním krokem ministerstva je, že "co není zakázáno, je dovoleno". V zákoníku bude jasně napsáno, co je závazné a co zakázané. Tím dojde ke zpřehlednění ustanovení. Podle serveru Aktuálně.cz však jde pouze o dílčí úpravy, ne zcela novou strukturu zákoníku.

Související

Marian Jurečka

Jurečka odmítl senátní snahy upravit zákoník práce, obává se sankcí EU

Kvůli sankcím ze strany EU nemůže Česko nyní, jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, přistoupit na rozvolnění podmínek pro práci na dohody, což je navrhováno v nové verzi zákoníku práce některými senátory. Dnes to ministr uvedl v Senátu, když hájil novelu ve verzi, která byla projednána se zaměstnavateli i odbory. Odmítl také návrh na odklad změn až na začátek příštího roku.
Poslanecká sněmovna

Pět týdnů dovolené? Návrh KSČM bude zřejmě zamítnut

Do závěrečného kola se ve Sněmovně dostal návrh KSČM na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předloze hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sociálního a hospodářského výboru zamítnutí. V dnešním druhém čtení poslanci žádné úpravy nenavrhli. Dolní komora by mohla hlasovat o novele zákoníku práce ještě na nynější schůzi.

Více souvisejících

zákoník práce Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy