Investice do nemovitostí v dnešní době dává smysl. V jakých zemích je to sázka na jistotu?

Současná rostoucí inflace, turbulentní doba, kdy přichází těžko predikovatelné vlivy, je složitá i z pohledu investic. Respektive i k uchování hodnoty peněžních prostředků a dalších aktiv. Některé možnosti jsou značně riskantní, některé naopak přinášejí téměř nulové zhodnocení prostředků či dokonce snížení hodnoty. Investice do nemovitostí je však téměř bez rizik, nabízí takřka jisté zhodnocení a pokud vyberete vhodnou lokalitu, může být tento růst aktiv být ještě zajímavější a přinese i peníze z pronájmu. V jakých zemích je nyní finančně výhodné pořídit si nemovitost?

Česká republika

Pořídit nemovitost v ČR je administrativně i manažersky nejjednodušší. Ceny v Praze ale poslední měsíce narostly do často astronomických výšin. Kdo ale pečlivě hledá, může najít zajímavé developerské projekty s dostupnými cenami nedaleko Prahy, například směrem na Říčany, Benešov či Kladno. Dostupné nemovitosti a zajímavé zhodnocení nabízí také Karlovy Vary nebo Ústecký kraj.

Německo, Francie či Španělsko

„Pokud chcete investovat v zahraničí, a přitom zůstat v Evropě, nabízí se Německo, Francie či Španělsko. V případě Německa není určitě třeba popisovat výkonnou ekonomiku, finanční stabilitu a spolehlivý bankovní systém. Je zde také nižší sazba daně z příjmu, při které můžete dobře vydělat i na pronájmu pořízené nemovitosti,“ říká Martin Klouček, prezident Royal Capital Club, a dodává: „Jistotou je také Francie. Z hlediska zdanění je zde daň z příjmu z pronájmu také nižší než v jiných evropských zemích, dlouhodobá návratnost investice je zde téměř jistá. Populární je také Španělsko, kde lze aktuálně pořídit nemovitosti za nejpříznivější ceny v celé západní a jižní Evropě.“

Spojené Arabské Emiráty

Spojené Arabské Emiráty, které se za posledních 15 let změnily k nepoznání a stále se rozvíjejí, nabízejí velmi zajímavý výnos z investic. Neexistuje zde totiž vůbec daň z příjmu, takže ani z vybraného nájemného. Pokud je třeba zaměřit investice do bytových jednotek, můžete si vybrat ze široké nabídky nemovitostí v Dubaji nebo Abú Dhabí.

Filipíny, Malajsie či Thajsko

„Filipíny disponují zdravou ekonomikou s velkým potenciálem. Jedná se o zemi, která tak skýtá velký počet potenciálních nájemníků. Navíc solventní střední třída stále roste. Jako zahraniční pronajímatel tedy můžete těžit z větší stability a lepších zisků při růstu výnosu z pronájmu. Filipíny také vybírají z nemovitostí nižší daň, což se promítá do velmi vysoké návratnosti investic. Podobnou jistotou je také nedaleké Thajsko, které kromě potenciálních nájemníků z řad místních obyvatel disponuje silným cestovním ruchem. Zajímavou lokalitou je také Malajsie, která má stabilní bankovní systém a diverzifikovanou ekonomiku s dlouhodobým růstem,“ říká Martin Klouček z Royal Capital Club.

Jižní a střední Amerika

Další zajímavou destinací je Kolumbie. Země, která v posledních letech prochází modernizací a inovacemi a jejíž ekonomika roste. Najdeme zde zajímavý výnos z pronájmu a při pořízení nemovitosti zde tak můžete generovat větší zisk. Stále populárnější z hlediska investic jsou také některé země ze střední Ameriky, například Kostarika či Panama.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Vláda ČR

Vláda schválila vznik nového státního podniku, řešila také investice

Mapování vhodných území a jejich příprava pro strategické investory bude hlavní náplní nového státního podniku Státní investiční a rozvojové společnosti. Jeho vznik schválila vláda Petra Fialy na schůzi ve středu 24. ledna 2024. Odsouhlasila také návrh nového zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby a jednu ze čtyř žádostí o udělení investiční pobídky. K dalším třem žádostem se ještě vrátí.

Více souvisejících

investice nemovitosti

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy