Když se v práci usídlí pitomec. Jak zatočit s všeználky a vlezdoprdelky?

New York - Podle průzkumu americké firmy Connectria Hosting zažilo v zaměstnání šikanu 55 procent zaměstnanců - a 65 procent lidí se bojí chodit do práce kvůli některému z kolegů, napsal server Business News Daily. Zajisté jde o velmi závažný problém, ale potkat vás mohou v práci i jiné nepříjemné věci. Jako třeba kolega-pitomec.

Průzkum také zjistil, že 83 procent dotázaných během posledních pěti let pracovalo minimálně s jedním "pitomcem" - včetně všeználků (30 procent), otravů (26 procent), stěžovatelů (21), vlezdoprdelků (16 procent) a kancelářských drben (čtyři procenta).

Chování těchto typů zaměstnanců ovlivňuje víc, než jen člověka či kolegy, kteří je musejí snášet. Nízká pracovní morálka, snížená kvalita produkce a neschopnost dokončit úkol - to jsou jen některé negativní následky pracoviště, kde se zabydlel pitomec či pitomci.

"Pokud pracujete v prostředí s problematickými lidmi, vyvolává to stres u všech, kdo s nimi musejí pracovat," řekl Rich Waidmann, předseda firmy Connectria. "Kromě špatné týmové práce a nižší produktivity se nejspíš setkáte taky s nižší spokojeností s vlastní prací a s vyšším počtem absencí."

Úplně eliminovat všechny negativní vztahy mezi kolegy není možné. Ale každý může odvést svůj díl při vylepšování vztahů na pracovišti tím, že se k problémům postaví přímo. Podle Waidmanna si někdy ti, kdo se chovají jako pitomci, ani neuvědomují, že svým chováním otravují ostatní. A v jiných případech o tom vědí a je jim to jedno. Ať v tom nebo onom případě je třeba jim problém vysvětlit přímým a profesionálním způsobem.

"Nepřijatelné chování je třeba vymýtit jasně a bez emocí," řekl Waidmann. "Lidé musí vědět, jak a proč jejich chování ovlivňuje ostatní, jak poškozuje firmu - a proč v tom nemohou pokračovat. Jakmile se objeví zlepšení, je třeba, aby dostali pozitivní zpětnou vazbu. Pokud se začnou znovu vracet k původnímu chování, je nutné jim připomenout, že to není přijatelné. Ano, lidi je třeba v tomto ohledu trénovat. Ale nikdo nikdy netvrdil, že vést a řídit zaměstnance je snadné," uzavřel Weidmann.

Co konkrétně je vlastně mobbing a bossing?

Šikanou v pracovních vztazích označujeme všechny formy vytváření dlouhodobých nepřátelských a ponižujících vztahů na pracovišti. Pokud nepřátelské a ponižující klima vytváří nadřízený (zneužívá přitom své nadřazené pozice), potom hovoříme o tzv. bossingu. Jestliže je původcem spolupracovník či spolupracovníci, jedná se o tzv. mobbing, vysvětluje ochrance.cz.

Bossing se může projevovat jako: neodůvodněné nerovné zacházení s některými zaměstnanci, nepřiměřený postih zaměstnance, zadávání pracovních úkolů, jejichž splnění je pro zaměstnance nereálné, ukládání ponižujících úkolů, sociální izolace atp. Může jít také o sexuální obtěžování zaměstnance či zaměstnankyně (k tomu viz dále). Pozor, standardní užití pravomocí či oprávnění nadřízeného nemůžeme s bossingem zaměňovat! Pokud nadřízený např. nepřizná prémii zaměstnanci, neboť jeho pracovní výkon za dané období to neodůvodňoval, nelze hovořit o šikaně. U bossingu je postavení nadřízeného zneužíváno k ponížení či zastrašení podřízeného. Takový nátlak může mít za cíl až „dobrovolné" rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnance.

Projevy a důsledky mobbingu mohou být velice podobné, rozdíly vyplývají pouze z toho, že šikanující je na srovnatelné pracovní pozici. Půjde zde tedy spíše o drobné opakující se ústrky, jež zaměstnanci dlouhodobě znepříjemňují život – jako třeba: vytváření sociální izolace, verbální napadání, zastrašování, zesměšňování soukromého života oběti, jejích individuálních odlišností, sexuální obtěžování, šíření fám a pomluv, vytváření překážek či znepříjemňování plnění pracovních úkolů.

Jak se bránit?

V případě, že se zaměstnanec stal obětí některé z forem psychického násilí na pracovišti, je vhodné nejprve si pečlivě sesbírat veškeré důkazy a zajistit si svědecké výpovědi spolupracovníků. Poté připadají v úvahu tyto možnosti:

- obrátit se se stížností na zaměstnavatele s požadavkem zjednání nápravy dle ustanovení § 276 odst. 9 zákoníku práce. Pokud zaměstnanec využije této možnosti, nesmí ho zaměstnavatel postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhal svých práv (ustanovení § 346b odst. 4/);

. domáhat se vůči zaměstnavateli, aby dodržoval zásadu rovného zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o pracovní podmínky, odměnu, možnosti funkčního postupu a odborné přípravy atd., obsažené v ustanovení § 16 odst. 1 zákoníku práce;

. pokud nedojde k nápravě, je možné kontaktovat příslušný oblastní inspektorát práce, v jehož působnosti je dohlížet na dodržování pracovněprávních předpisů. V této souvislosti je třeba zmínit povinnost inspektorátu dodržovat mlčenlivost o totožnosti toho, kdo podal podnět ke kontrole. Této povinnosti může ovšem podatel inspektorát zprostit, což se jeví jako vhodné právě v případech psychického násilí; tím se totiž zásadně rozšiřují možnosti inspektorátu;

. v případech, kdy zaměstnanec požaduje např. finanční odškodnění, je třeba podat žalobu k soudu. Vzhledem k náročnosti těchto soudních sporů je vhodné vyhledat právní poradenství poskytované advokáty.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy zaměstnání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy