Dell kupuje datové úložiště ECM za rekordních 67 miliard dolarů

New York/Praha - Třetí největší výrobce počítačů na světě Dell se dohodl na koupi společnosti EMC Corporation zabývající se ukládáním a správou dat. Oznámily to dnes firmy. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) a je vůbec největším převzetím v technologickém sektoru, napsala agentura Reuters.

Dohoda by mohla posílit pozici Dellu mezi firemními klienty v době, kdy se jeho šéf Michael Dell snaží přeměnit firmu založenou v roce 1984 na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupily i Hewlett-Packard a IBM.

Společnosti dnes ve společném prohlášení uvedly, že akcionáři EMC obdrží za jednu akci zhruba 33,15 dolaru v hotovosti a ve zvláštních akciích, které sledují hodnotu části ekonomického zájmu EMC v softwarové společnosti VMware, kde je většinovým vlastníkem EMC. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

"Spojení Dellu a EMC vytváří mocnost v oblasti podnikových řešení," uvedl v prohlášení zakladatel a šéf Dellu Michael Dell. Ten bude generálním ředitelem a předsedou správní rady sloučené společnosti. Ústředí sloučené společnosti bude v Hopkintonu v americkém státě Massachusetts, kde v současnosti sídlí EMC.

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také akcionářům EMC. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017.

Pokud jde o EMC, akvizice řeší mimo jiné otázku nástupnictví jejího šéfa a předsedu rady Joea Tucciho (68), který se už nějakou dobu připravoval k odchodu. Tucci v obou funkcích zůstane do dokončení dojednaného obchodu.

EMC byla pod tlakem kvůli požadavku investora a akcionáře Elliott Management, který chtěl, aby firma oddělila do samostatného subjektu svoji divizi VMware.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze jde Dellu o rozšíření nabídky produktů a o další segment trhu. Dell koupí výrobce datových úložišť EMC sleduje možnost čelit klesajícímu trhu osobních počítačů a zaměří se více na zmíněné ukládání a archivaci dat. "Proto asi nepůjde o nějakou redukci českých aktivit, spíše by měla vzrůst orientace na institucionální zákazníky, neboť ti obvykle disponují rozsáhlým množstvím dat - od velkých výrobních firem, přes finanční instituce až například k nemocnicím," podotkl.

Související

Práce s PC, ilustrační fotografie

Zisk firmy Dell prudce stoupl, poptávka po počítačích v době epidemie roste

Americké počítačové společnosti Dell Technologies vzrostl ve fiskálním třetím čtvrtletí čistý zisk na 832 milionů USD (18,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 499 milionů USD. Výsledky podpořila poptávka po stolních počítačích a noteboocích kvůli práci a studiu z domova způsobená pandemií. Oznámila to společnost v noci na dnešek.
Ilustrační foto

Výrobce počítačů Lenovo těží z pandemie, zisk vzrostl o 53 procent

Čínská společnost Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk o 53 procent na 310 milionů dolarů (7,2 miliardy Kč). Firma dnes také uvedla, že nadále těží z rozmachu práce z domova, který je důsledkem pandemie nemoci covid-19.

Více souvisejících

Dell PC

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy