Ve Washingtonu D. C. vyjedou do ulic české tramvaje

Washington, Praha - Americký Washington D. C. po více než půl století obnoví v sobotu 27. 2. tramvajovou dopravu. V 10 hodin dopoledne se první cestující budou moci projet ulicemi hlavního města USA ve třech tramvajích českého výrobce Inekon Group. Ty čekaly kvůli průtahům při dostavbě tratí na svou premiéru již od roku 2007. Dodávka tramvají byla součástí kontraktu v hodnotě 30 mil. USD, v rámci kterého dodal Inekon Group své vozy také do dalších amerických měst – Portlandu a Seattlu.

„Zahájení provozu ve Washingtonu D. C. je pro nás stejně dobrou zprávou jako nedávné otevření nové tratě se sedmi našimi tramvajemi v Seattlu. Jde o mimořádný úspěch, který potvrzuje skvělé renomé českého strojírenství. Téměř všude ve světě nyní zaznamenáváme oživení poptávky," řekl Josef Hušek, statutární ředitel a předseda správní rady Inekon Group, a. s. „Největší potenciál cítíme v Číně. Od roku 2015 tam spoluvlastníme 17% podíl v hodnotě přibližně 200 mil. Kč ve firmě Tong Hao. Její roční výrobní kapacita je 150 tramvají," dodal J. Hušek.Soupravy pro Washington D. C. byly vyrobeny již v roce 2007. Směřovat měly na trať Anacostia Line, která však nebyla dostavěna. Na žádost zadavatele byly následující dva roky uskladněny v depu Dopravního podniku Ostrava. V roce 2009 je Inekon Group převezl do USA a oficiálně předal zákazníkovi – společnosti WMATA. Od té doby byly ale vozy opět zakonzervovány. Mezi tím byla ve Washington D. C. dokončena trať na H Street a Benning Road, kde budou vozy nakonec jezdit.Tramvaje vycházejí z modelu 12-TRIO. „Tímto typem tramvají cestují i obyvatelé dvou moravských metropolí – Ostravy a Olomouce," doplnil J. Hušek. Soupravy pro USA však prošly rozsáhlými úpravami tak, aby vyhovovaly požadavkům zaoceánských norem. Jsou například vybaveny hydraulickým vypružením, které umožňuje nástup cestujících v úrovni zastávky. Tříčlánkové tramvaje jsou dlouhé zhruba 20 metrů, disponují 34 sedadly a lze je dovybavit i zařízením pro šíření WiFi.V hlavním městě USA dosud byla městská hromadná doprava zajišťována pouze soupravami metra a autobusy. Změnit by to měly právě nízkopodlažní tramvaje typu INEKON 12-TRIO. Plány Washingtonu počítají celkem s osmi linkami o celkové délce tratí šedesáti kilometrů. Tramvaje by měly denně svézt okolo 150 tisíc cestujících. Tři dodané soupravy společnosti Inekon Group jsou prvními z vozů, které budou tuto přepravu v budoucnu zajišťovat.

Související

Více souvisejících

Tramvaje Washington, D.C., USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Sportovní vůz poháněný rychlonabíjecí baterií.

Baterie elektromobilu Nybolt se nabije za méně než 5 minut

Britský startup možná našel řešení pro jednu z největších nevýhod elektromobilů – dlouhé čekání na nabití baterie. A vydrží 965 786 kilometrů během své životnosti, píše web TopGear. Bateriový nadšenci z Cambridge staví příklad pro britský dodavatelský řetězec baterií.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

včera

včera

včera

včera

Příspěvek na péči v roce 2024: Od července se vyplácí v nové výši

Dnes začala druhá polovina letošního roku a s tímto zlomem vstoupily v platnost některé změny. Od pondělí 1. července si tak například polepší lidé, kteří od státu pobírají příspěvek na péči. V tiskové zprávě to připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy