Transpacifické partnerství se překope, státy představily finální verzi dohody

Sydney - 11 států, které usilují o vytvoření nové dohody o volném obchodu původně nazývané Transpacifické partnerství (TPP) i poté, co ji opustily Spojené státy, dnes představilo konečnou verzi dohody. Dohoda nově označována zkratkou CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tedy Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství) nebo TPP-11 bude podepsána v Chile 8. března.

Dohoda pravděpodobně vstoupí v platnost na konci roku 2018 nebo v první polovině roku 2019. Zrušeno nebo změněno bylo 22 ustanovení, na kterých původně trval Washington.

Velké změny TPP se týkají pozastavení řady kontroverzních článků zejména v oblasti farmaceutického průmyslu, přičemž řada z nich byla do původní dohody zapracována na žádost USA. Jde o pravidla posilující ochranu duševního vlastnictví ve výrobě léčiv, která by podle názoru několika vlád a aktivistů mohla vyústit ve zvýšení nákladů na léky.

Jak uvedl australský ministr obchodu Steve Ciobo, díky dohodě zmizí více než 98 procent celních sazeb v oblasti, jejíž hrubý domácí produkt dosahuje 13 bilionů USA (téměř 267 bilionů Kč). Státy TPP - Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam - se na světovém HDP podílejí zhruba 13,5 procenta. Kdyby ale USA od dohody neodstoupily, tento podíl by dosahoval 40 procent.

Přestože prezident USA Donald Trump v průběhu své volební kampaně označil TPP za "katastrofu", změnu názoru úplně nevyloučil. V lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu řekl, že jeho země by se k dohodě mohla vrátit, pokud dostane lepší podmínky. Podle úterní zprávy listu The Washington Post 25 senátorů Trumpovi zaslalo dopis s žádostí, aby svůj postoj přehodnotil.

Související

USA

Trump zvažuje návrat USA k obchodní dohodě TPP

Washington - Poradci Bílého domu dostali za úkol prozkoumat možnost návratu Spojených států k dohodě o volném obchodu s názvem Transpacifické partnerství (TPP). Prezident Donald Trump nicméně upozornil, že USA se k dohodě připojí pouze v případě, že jim budou nabídnuty "výrazně lepší" podmínky než v minulosti.

Více souvisejících

TPP (transpacifická obchodní dohoda) Ekonomika USA (Spojené státy americké) dohoda CPTPP (TPP-11)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy