Uber službou budoucnosti? Nabízí jen návrat k ekonomii služebnictva

Uber patří mezi často skloňované pojmy i v České republice. Pražští taxikáři by mohli vyprávět. Prostřednictvím obdobných aplikací se však dají žádat nejrůznější služby, nejen doprava automobilem. Ovšem podle serveru theatlantic.com se nejedná ani tolik o ekonomiku budoucnost, jako o promarněnou technologickou příležitost.

Uber se zrodil v březnu roku 2009. Za deset let své existence se společnost nestala jen kontroverzním dopravcem, který dráždí taxikáře, ale také modelem pro řadu dalších obdobně fungujících společností, které nabízejí prostřednictvím internetové aplikace nejrůznější služby. Slovo Uber se stalo zkratkou pro takovýto druh byznysu. Uber pro praní prádla, Uber pro nákupy, Uber pro venčení psů nebo Uber pro pečení sušenek. Zkrátka je možné použít terminus technicus Uber X (za X doplňte libovolnou nabízenou činnost).

 Všechny tyto společnosti, ale ve skutečnosti nepřinášejí žádné nové služby, jen jiný způsob jejich zprostředkování. S prací pro Uber X společnosti má dnes zkušenosti již stovky tisíc lidí, ovšem o plnohodnotné zaměstnání se zpravidla nejedná. Ve skutečnosti jde o nové aranžmá pro tradiční služby, které původně fungovaly na lokální úrovni, ovšem prostřednictvím Uber X společností do nich vstupuje kapitál globální ekonomiky. Všichni instalatéři, uklizeči nebo lidé, co venčí psy doposud nabízeli své služby jako individuální „podnikatelé“. Z jejich profitu však internetoví zprostředkovatelé můžou ukrojit značnou část.

Jenže podle posledních analýz se nejedná o nijak výdělečný byznys. Přestože se v celé Uber X ekonomice točí milióny dolarů, společnosti velké zisky nevykazují a pracovníci nejrůznějších zprostředkovaných služeb dostávají ochuzené odměny o provize zprostředkovatelů. Zákony trhu jsou totiž neúprosné. Přidaná hodnota podnikání, které spočívá pouze v klikání na tlačítko jednoduché aplikace, je z tržního pohledu minimální.

Uber X ekonomika je tak do jisté míry nepříliš pozitivním symbolem stavu současné společnosti. Na jedné straně je promarněn potenciál moderních technologií, na druhé straně situace poukazuje na sociálně-ekonomický problém dneška. Velké ekonomické rozdíly v příjmech složek obyvatel v první pol. 20. století umožňoval existenci společenské vrstvy služebnictva. Bohatí lidé na jednoduché práce využívali ty, kteří stáli v ekonomickém žebříčku značně pod nimi. Po 2. světové válce střední třídy společnosti zbohatly a povolání sluhy se začalo v civilizovaném světě vytrácet. Ekonomické nůžky se ale v 21. století opět rozevírají a pod maskou „chytrých aplikací“ v mobilech se otevírá jen návrat k možnosti, mít vlastního sluhu. Pokud na to dotyčný má.

Související

Letiště Václava Havla Praha

Oficiální taxislužbou pražského letiště bude Uber, garantuje cenu jízdy předem

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně. ČTK dnes o tom informovala mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Více souvisejících

Uber USA (Spojené státy americké) Ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy