Pozastavení Boeingu 737 MAX: Převezme konkurenční Airbus otěže na trhu s letadly?

Zákaz Boeingu 737 MAX v evropském vzdušném prostoru není pro americkou firmu Boeing nic pozitivního. Akcie začaly klesat již po pádu letadla Ethiopian Airlines. Následný zákaz Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) propad ještě prohloubil. Zásadní však může mít událost na rivalitu s největším evropským výrobcem letadel Airbusem.

Ve výrobě velkých dopravních letadel takřka neexistují žádní jiní velcí hráči než Boeing a Airbus. Rivalita obou výrobců je téma samo pro sebe, kterému se věnuje řada komentátorů a analytiků.

Obě společnosti soupeří zejména ve dvou ukazatelích, jenž se sumarizují každý rok. Jedním z nich je počet objednávek nových letadel (v něm v poslední "pětiletce" dominuje Airbus). Druhým zásadním ukazatelem jsou reálně dodaná letadla (v něm pro změnu dlouhodobě vládne Boeing).

Podíváme-li se na souhrn litého boje za rok 2018, šlo o rok do jisté míry přelomový. Od roku 2012 poprvé Boeing vyhrál v obou sledovaných kategoriích a předběhl těsně Airbus i v počtu objednaných letadel. Airbus celkového vítězství dosáhl naposledy v roce 2011.

Čísla za minulý rok jsou pozitivní pro obě společnosti. Zisky největšího amerického exportéra Boeingu činily 60 miliard dolarů (cca 1, 3 biliónů korun), ale i tržby Airbusu v hodnotě 54 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) jsou rekordní. Americká společnost dlouhodobě dodává více širokotrupých letadel.

Do budoucna však tento trumf již nemusí platit. Trendy totiž ukazují, že čím dál více se létá v úzkotrupých letadlech, které si letecké společnosti objednávají čím dál častěji.

Právě v tomto bodě spočívá největší otazník. Problematický Boeing 737 MAX je vlajkovou lodí rostoucího trhu s úzkotrupými letouny. Jenže budou letecké společnosti stát o letoun, s kterým nemůžou létat?

Například český dopravce Smartwings pozastavil provoz svých Boeingů 737 MAX. Ve flotile jich má aktuálně 7, ovšem do roku 2023 má objednáno 39 kusů. Vyplatí se objednávat letadla, která nemůžou do vzduchu? Snad jen v případě, že společnosti budou požadovat náhradu škody. Například Norwegian Airlines se Boeingu již ozvala s požadavkem na náhradu škody.

Související

Letadla, ilustrační foto

EU podle médií plánuje ekologické hodnocení letadel a letů

Evropská unie plánuje vytvořit nový systém hodnocení letů a letadel podle jejich uhlíkové stopy. Letadla i lety by tak měly mít svou ekoznačku podobnou té, jakou mají třeba televizory nebo pračky. Informuje o tom německý týdeník Welt am Sonntag. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) podle informací týdeníku vypsala výběrové řízení na vypracování klasifikačního systému.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

EU i Británie souhlasí s obnovením provozu letadel Boeing 737 MAX

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) dnes povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Úřad to oznámil ve své tiskové zprávě. Stejný krok dnes později ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví (CAA). Provoz modelu byl před téměř dvěma lety přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Jeho obnovení už v listopadu schválili regulátoři ve Spojených státech.

Více souvisejících

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) Boeing 737 MAX airbus boeing zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy