ExxonMobil žaluje kubánské firmy, kvůli vyvlastnění majetku v 60. letech

Americký ropný koncern ExxonMobil zažaloval u soudu v USA kubánskou státní společnost Cuba-Petróleo (Cupet) a kubánskou korporaci Cimex kvůli tomu, že kubánská vláda v 60. letech vyvlastnila majetek firmy Standard Oil, předchůdkyně Exxonu. Podání žaloby podle agentury Reuters umožnil americký prezident Donald Trump, který na rozdíl od svých předchůdců v nejvyšším úřadu přestal blokovat část amerického zákona z roku 1996.

ExxonMobil požaduje u amerického federálního soudu po dvou kubánských společnostech 280 milionů dolarů (6,4 miliardy Kč) za zabavenou rafinerii, benzinové stanice a další majetek, který znárodnila dřívější kubánská komunistická vláda Fidela Castra.

Podání žaloby na zahraniční firmy kvůli americkému majetku zabavenému v 60. letech kubánským režimem umožňuje americkým občanům od letošního 2. května takzvaný Helmsův-Burtonův zákon z roku 1996.

Předchozí američtí prezidenti příslušný oddíl tohoto zákona dosud každý půlrok zablokovali kvůli kritice řady zemí a také kvůli obavám, že by spustili v USA vlnu žalob, a zahltili tak americké soudy.

Trumpův postup kritizovala letos Evropská unie, Kanada i další země, které tvrdí, že takové žaloby jsou v rozporu s mezinárodním právem. Chtějí si proto stěžovat i u Světové obchodní organizace (WTO).

ExxonMobil je první velkou firmou, která možnosti využila a žalobu podala už ve čtvrtek.

Už ve čtvrtek ale také podle agentury Reuters podali žalobu dva Američané kubánského původu, kteří požadují odškodnění po firmě Carnival Cruise Lines za to, že majetek zkonfiskovaný před lety kubánskou vládou využívá. Tato americko-britská firma sídlící na Floridě používá pro osobní námořní přepravu mimo jiné přístav v Havaně. Žalobu na ni podal u soudu v Miami Američan Mickael Behn, jehož kubánskému dědečkovi Castrova vláda zabavila v roce 1960 firmu Havana Docks Company.

Právník firmy Carnival George Fowler ale tvrdí, že taková žaloba nemá šanci uspět. Podle něj Helmsův-Burtonův zákon chrání před nároky na odškodnění komerční aktivity na Kubě, pro něž mají firmy povolení od amerických úřadů. A společnost Carnival má povolení od amerického ministerstva financí.

"Nebylo záměrem Helmsova-Burtonova zákona postihovat americké firmy s legálním podnikáním na Kubě," řekl tento týden americkému deníku The New York Times právník Fowler, který se na zákoně z roku 1996 podílel.

Související

ExxonMobil, ilustrační foto

ExxonMobil žaluje EU, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko. Fialova vláda může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů

Největší západní petrochemická společnost, americký ExxonMobil, podle dnešní zprávy Financial Times žaluje Evropskou unii. Chce zarazit daň z mimořádných zisků právě na petrochemické podniky, s níž Brusel letos přišel. Mimořádně zdanit petrochemické podniky, v prvé řadě Unipetrol, se s odkazem právě na bruselský krok chystá od příštího roku také česká vláda. Komentuje ekonom Kovanda.
ExxonMobil, ilustrační foto

Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě až 20 miliard dolarů

Americký ropný a plynárenský gigant Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě 17 až 20 miliard dolarů (373 až 439 miliard Kč) a přikročí k výraznému snížení investičních výdajů. Oznámila to firma, která se nyní potýká s negativními dopady pandemie covidu-19 na poptávku a ceny.

Více souvisejících

Exxon Mobil Kuba USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy