Jaká jsou nejdražší jídla světa? Lanýže a melouny

Praha - Máte přebytečných několik set tisíc korun a přemýšlíte, jak si rozšířit kulinářské obzory? Co byste si měli dopřát, abyste okusili skutečně světovou špičku? Přinášíme přehled deseti nejdražších jídel světa, na která si obyčejní smrtelníci můžou pouze dělat chutě.

Houby Matsutake – 43 tisíc korun za kilogram

Čirůvka větší (tedy Tricholoma matsutake) je jednou z nejdražších hub kvůli svému vzácnému výskytu. I když historicky bývala prakticky synonymem pro podzim v Japonsku, v posledních letech se po Ostrovech vycházejícího slunce rozšířili brouci, kteří zabíjejí stromy, pod nimiž tyto houby rostou. „Matsutake" tak začaly z přírody mizet. Metody, kdy by se „matsutake" mohly pěstovat na farmách bez potřebných stromů, se teprve vyvíjí, takže úbytek stromů je stále velmi vážným problémem pro tento druh hub. Prodávají se za tisíc dolarů za libru, což v přepočtu znamená 43 tisíc korun za kilogram.

Nejdražší bagel – za 19 500 tisíce korun

Kdo by chtěl ochutnat nejdražší bagel na světě, musí zamířit do newyorského Westin Hotelu, kde mu ho za tisíc dolarů připraví šéfkuchař Frank Tujague. Bagel je naplněný bílým lanýžovým sýrovým krémem a kustovnicí čínskou (goji berry), navíc uvnitř „pátravý" zrak nalezne ryzlinské želé (vyrobené z chutného ryzlinku) a zlaté lístky. Cena této pochoutky je ospravedlňovaná hodnotou bílých lanýžů, které jsou druhou nejdražší pochoutkovou surovinou (za kaviárem) podle hmotnosti. Podzemní houby rostou pouze pod zvláštními dubovými stromy v italské Albě. Jejich vůni, která připomíná feromony, lidé považují za afrodiziakum, což je také důvodem, proč se ke sběru používají speciální psi nebo prasnice.

Zillion dollar Frittata – 19,5 tisíce korun

Snídaně by měla být energeticky nejvydatnějším jídlem dne, jak radí dietologové. Pokud si ji chcete opravdu užít a ještě za ni zaplatit absurdně vysokou cenu (tisíc dolarů), navštivte v New Yorku Le Parker Meridien Hotel. Dostanete „frittatu", v níž najdete směs vajec, humra a přibližně 30 dekagramů (10 uncí) nejlepšího kaviáru z jesetera hvězdnatého. Ten částečně vysvětluje výši ceny, protože v restauraci stojí unce přibližně 65 dolarů (tedy skoro 1300 korun za unci – necelých 45 tisíc korun za kilogram).

Steak z japonské krávy (Wagyu) – 54 600 korun

Zatímco skot Wagyu se chová i mimo Japonsko, odrůdu Kobe najdete pouze na jednom místě – v prefektuře Hyogo. Díky nejtradičnějším chovným metodám ještě stále můžete ochutnat maso z krav, které jsou prý krmené pouze pivem a mohou být masírované jenom lidskýma rukama. To aby se zabezpečila chuť a mramorování masa, jenž nesnese srovnání s žádným jiným. Toto hovězí není úplně pro normální smrtelníky, jak kvůli „nekřesťanské" ceně, tak kvůli tomu, že obsahuje nezdravě vysoké dávky tuku. Pokud byste se chtěli přesto mezi známými pochlubit, že jste toto maso ochutnali, doporučuje se restaurace Craftsteak v New York City, kde se steak servíroval na soukromé oslavě za 2800 dolarů (skoro 55 tisíc korun).

Nejdražší curry – Samundari Khazana– 62 400 korun

Na oslavu DVD vydání filmu Milionář z chatrče bombajská Brassiere prodávala „curry" tác naplněný nejdražšími ingrediencemi, které mohla sehnat. Devonský krab, bílé lanýže a poloviny rajčete naplněné kaviárem - vše samozřejmě servírované se zlatými lístky - jsou pouze předkrmy tohoto okázalého jídla. Skotský humr, rovněž pokrytý zlatými lístky, čtyři ušni (mořští plži), čtvero mušlí a vydlabávaná křepelčí vajíčka plněná dalšími horami kaviáru rozmístěná okolo celého tácu by nasytila i největšího jedlíka.

Pizza Royale 007 od Domenica Crolla –  81,9 tisíce korun

Dvanáctipalcová (30 centimetrová) pizza je hustě obsypaná nejdražšími ingrediencemi, které se na světě vůbec dají sehnat. Najdete na ní například humra nakládaného v koňaku, kaviár nasáklý šampaňským, nakládaná rajčátka, skotského uzeného lososa, zvěřinové medailonky, prosciutto a balsamikový ocet. K tomu navíc je (jak už bývá u drahých jídel v oblibě) ozdobená zlatými 24karátovými třpytkami.

Meloun Densuke – 120 tisíc korun

V zemi, kde jsou melouny vzácné, mohou stát jmění. Proto se stal sedmnáctilibrový (7,7kilogramový) vodní meloun nejdražší zeleninou na světě. Melouny Densuke, což je typ černých melounů rostoucích pouze v severní části japonského ostrova Hokkaido, se většinou věnují kvůli své výjimečnosti zdarma jako dary. Za jednu sklizeň se jich podaří vypěstovat pouze několik desítek. Jsou tvrdší a křehčí než melouny, které zná zbytek světa.

Yubarské melouny – 446 tisíc korun

Dalším typem drahých melounů – cantaloupskými - je pár Yubarských melounů, které byly vydražené na aukci v roce 2008. Dříve bývaly považované za nejdražší zeleninu a byly zapůjčené vlastníkovi obchodu s mořským jídlem a suvenýry. V aukci měly oba velkou konkurenci – posuzovala se stovka melounů, všechny vypěstovali farmáři v Yubari.

Íránský kaviár - 487 500 korun

Almasský kaviár, který pochází z Íránu, je extrémně vzácný a extrémně drahý. Jediný známý obchod, který jej prodává, je Caviar House & Prunier v Londýně. Za kilo této lahůdky v 24karátové zlaté nádobce si účtuje 16 tisíc liber nebo 25 tisíc dolarů (skoro půl milionu korun). Pokud by vám tato cena přišla příliš vysoká, můžete si koupit i menší balení, které stojí „pouhých" 800 liber.

Italské bílé lanýže – 3,128 milionu korun

Drahé lanýže jsou známé po celém světě, přičemž se ví, že jejich cena je vysoká, protože jejich pěstování je velmi náročné. Navíc jsou opravdovou delikatesu, kterou někteří lidé nazývají králem hub. Jak napsala agentura AP, investor do nemovitostí z Hongkongu spolu s manželkou zaplatili přes 160 tisíc dolarů za obří lanýž, který je podle dostupných zdrojů zatím nejdražší houbou na světě. Pochoutka vážila 1,5 kilogramu.

Nejdražší jídla Lanýže potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy