Boeing sám najímá piloty, aby snáze zprovoznili stroje 737 MAX

Americký výrobce letadel Boeing najal 160 pilotů, aby aerolinkám usnadnili zprovozňování letadel 737 MAX. Pracovat u nich budou jako instruktoři a pozorovatelé v kokpitu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters. Letouny 737 MAX nesměly na celém světě po dvou nehodách více než rok a půl do vzduchu.

Výrobce letadel by podle zdroje Reuters do projektu mohl vložit až 32 milionů dolarů (684 milionů Kč). Piloti budou nasazováni na období 35 dní. Každý z nich musí mít licenci na stroje 737 MAX a další letouny Boeingu, musí vykázat nejméně 1000 hodin instruktorských zkušeností a naopak nesmí mít za sebou žádnou nehodu ani porušení pravidel.

"Pokračujeme v úzké spolupráci se světovými regulačními orgány a se zákazníky, abychom bezpečně vrátili stroje 737-8 a 737-9 do celosvětového provozu," řekla mluvčí společnosti Boeing.

Jak Boeing, tak americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedly, že letadlo je po vylepšení softwaru v kokpitu a po výcviku pilotů jedním z nejbezpečnějších na světě. Podle bezpečnostních expertů je však rozhodnutí Boeingu najímat napřímo piloty nezvyklé a naznačuje jeho velký zájem na tom, aby se celý proces urychlil.

Boeing byl nucen přerušit provoz svých nejprodávanějších letadel 737 MAX loni v březnu po nehodách v Indonésii a v Etiopii, které si dohromady vyžádaly 346 mrtvých. Jako problém se ukázal software řízení letu, který musel výrobce upravit. Odstavení těchto strojů bylo nejdelší takovou pauzou v dějinách komerčního letectví a náklady s tím spojené Boeing přišly asi na 20 miliard dolarů (asi 427 miliard Kč).

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX boeing letadla, letectví Federální úřad pro letectví (FAA) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy