Kongres USA schválil balík 280 miliard USD na podporu výroby čipů a výzkumu

Americký Kongres schválil balík 280 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč) na podporu výrobců čipů a vědeckého výzkumu. Cílem je ve vytvořit v USA více pracovních míst a zvýšit konkurenceschopnost země vůči Číně. Po Senátu dnes zákon schválila Sněmovna reprezentantů poměrem hlasů 243 ku 187. Pro zákon hlasovaly více než dvě desítky republikánů a nyní ho dostane k podpisu prezident Joe Biden, napsala agentura AP.

Uvolní se tak přes 52 miliard dolarů ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl. Zákon počítá též s daňovou úlevou 25 procent pro společnosti, které investují do závodů na výrobu čipů v USA. Zákon dále vyzývá ke zvýšení výdajů na různé výzkumné programy, které by v průběhu deseti let dosáhly celkové výše přibližně 200 miliard dolarů, uvedl Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).

"Moje výzva zní: nechte politiku stranou. Prosaďte to," řekl Biden před hlasováním a dodal, že zákon Spojeným státům poskytne "nejen schopnost konkurovat Číně do budoucna, ale také umožní vést svět a zvítězit v ekonomické soutěži 21. století".

Vedení Republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů doporučilo hlasovat proti návrhu zákona, neboť má poskytnout obrovské dotace a daňové úlevy "odvětví, které další vládní příděly nepotřebuje".

Někteří republikáni ovšem považovali přijetí zákona za důležité pro národní bezpečnost, například Mike McCaul ze zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů. Odvětví polovodičů v USA si podle něj zaslouží ochranu. Dodal, že pokud jde o nejmodernější čipy, jsou USA příliš závislé na Tchaj-wanu. To by se podle něj mohlo projevit jako slabina, pokud by se Čína pokusila ostrovní stát, který označuje za separatistickou provincii, ovládnout.

Mnozí zákonodárci uvedli, že za normálních okolností by vysoké dotace pro soukromé podniky nepodpořili. Připomněli však, že Čína a Evropská unie poskytly svým čipovým společnostem miliardové pobídky, napsala agentura Reuters.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 
Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

Více souvisejících

Kongres USA čipy

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy