Revoluce v restauracích. Rok 2019 přinesl řadu nových trendů

Jak se blíží konec roku, dává smysl podívat se na oblíbené trendy, které definovaly posledních 12 měsíců - jak stoupala jejich obliba, jak se měnilo jejich postavení, a zda můžeme očekávat pokračující vliv největších hitů z roku 2019 i v roce 2020, napsal zpravodajský server Huffington Post.

Svět restaurací, který se už ze své podstaty neustále mění a vyvíjí, představuje fascinující mikrokosmos, jehož prostřednictvím se můžeme podívat na dopad trendů a toho, jak ovlivňují priority hostů, šéfkuchařů, zaměstnanců i investorů. Skupina majitelů restaurací, šéfkuchařů i analytiků z obou stran Atlantiku se podělila o nejvýznamnější trendy restauračního podnikání roku 2019.

Veganská kuchyně

V posledních desetiletích se restaurace, které se soustřeďují na veganskou kuchyni, jen zřídka dočkávaly stejného ocenění jako všestrannější místa stravování - a často se na ně pohlíželo stereotypně. Rok 2019 byl ale svědkem masivního nárůstu obliby jídel rostlinného původu, s chuťovými a zdravotními výhodami rovnajícími se (a v mnoha případech překračujícími) ty, které zahrnují i živočišné produkty.

Sanfranciský konzultant v oboru pohostinství Andrew Freeman trend shrnul: "Veganská kuchyně vstoupila do hlavního proudu bez strohosti a odříkání, které se s ní pojilo v minulosti. Dokonce i její jméno se změnilo z 'veganské kuchyně' na 'kuchyni založenou na rostlinách', což tento posun odráží."

"Nejde jen o blaho zvířat, ale také o to, co je dobré pro celé životní prostředí a o to, co je dobré pro nás z hlediska výživy, aniž by bylo třeba obětovat chuť nebo prezentaci. Kuchaři věnují větší pozornost přípravě zeleniny, takže i když ne každé jídlo na jídelníčku musí být veganské, existuje mnohem víc rostlinných možností, lahodnějších než kdy dřív," dodal Freeman.

Keto a paleo diety

Spolumajitelka restaurace The Lobster Roll v newyorském Amagansettu Andrea Anthonyová upozornila, že mnoho hostů nyní dodržuje keto nebo paleo dietu, což tlačí majitele restaurací, aby jim byli schopní poskytnout odpovídající omezenou stravu založenou na proteinech.

"Pokud jsme schopní zjistit požadavky klientů a reagovat na ně, pak můžeme udržet své podniky na špičce," řekla. "Pokud chce restaurace zůstat současná, musí reagovat na trendy trhu spojeného se zdravím a zároveň uchovat svou značku," tvrdí.

Vysoce kvalitní obiloviny

Zelenina a proteiny sice zažívaly velký rok, ale to neznamená, že v roce 2019 zmizely sacharidy - především v podobě pečlivě vybraných, kvalitních obilovin z dobrých zdrojů. Ředitelka a pekařka Apollonia Poilânová z legendárního podniku Maison Poilâne v Paříži míní, že obiloviny jsou nesmírně důležité a jejich využití bude nepochybně stoupat i v roce 2020.

"Místo, abychom je dělili podle toho, zda obsahují nebo neobsahují lepek, bychom se na ně měli dívat jako na základní surovinu, která nás sytí. Vylepšovat umění práce s obilovinami a kynutím těsta a péct chléb, který pokryje celou škálu variací a chutí," prohlásila.

Styl Izajaka a Omakase

Japonská jídla a ingredience jsou už dlouho stálicemi bezpočtu jídelníčků restaurací po celém světě. Ale rok 2019 představil mnoha strávníkům japonské podoby menu a pohostinnosti, které poskytují hostům odlišné způsoby, jak si užívat jídlo i atmosféru restaurace.

Izakaja je prostá, tradiční japonská hospůdka k posezení s jídlem a pitím. Omakase je podstatně luxusnější styl stravování - jde o jídelnu či pult s ochutnávkovým menu, které vybírá a připravuje sám šéfkuchař, aniž by do něj mohl host mluvit.

Extravagantní restaurace

Roky po ekonomické recesi v roce 2008 znamenaly odklon od luxusních, vyšperkovaných restaurací, kdy majitelé začali dávat přednost decentnímu vybavení a následně i nižším cenám na menu. Ale v roce 2019 se mnoho restauračních trhů zhouplo zpátky k propracovaným a nákladným prostorám, drahým jídelním servisům a vyšším průměrným účtům.

Rozmach rozvážek

Rozvážkové aplikace byly na restaurační scéně 2019 velmi vlivné. Rozvozy už se netýkají jen pizzy, řekla konzultantka v oboru restaurací a pohostinství Mary Kingová z FitSmallBusiness.com. V roce 2019 se obrovský počet strávníků rozhodl objednat si raději jídlo ze své oblíbené restaurace, než aby se do ní šel najíst.

"Stejným způsobem, jakým streamingové služby změnily způsob, jakým se díváme na filmy, rozvážkové aplikace mění způsob, jakým jíme," uvedla Kingová.

Související

Více souvisejících

Restaurace dieta potraviny jídlo veganství

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy