Národní muzeum se pro veřejnost zavírá, kvůli rekonstrukci

Praha - Čtvrtek bude na dlouhou dobu posledním dnem, kdy se Pražané budou moci přijít podívat do historické budovy Národního muzea na pražském Václavském náměstí. Následující den se totiž brány muzea veřejnosti zcela uzavřou a vypuknou tu přípravy na rekonstrukci stavby, která zabere téměř čtyři roky.

Rekonstrukci si vyžaduje havarijní stav, ve kterém se původní budova muzea v současnosti nachází. "Od svého postavení nebyla budova muzea významněji opravována. Poškodily ji i dva vojenské útoky v letech 1945 a 1968. Pokud by v brzké době nezačala obnova této výjimečné stavby, hrozilo by jí uzavření z bezpečnostních důvodů. Cílem náročné rekonstrukce je tak zachránit významnou národní kulturní památku a proměnit ji v moderní muzejní prostor," zdůvodňuje náročné opravy vedení muzea.

Na dlouhou dobu poslední velkou výstavou, kterou tak mohou ještě před uzavřením staré budovy milovníci umění v prostorách na Václavském náměstí zhlédnout, je expozice Staré pověsti české. Ta byla spuštěná na počátku loňského října. Právě za jejím posledním návštěvníkem se také ve čtvrtek večer zaklapnou muzejní brány. "Definitivně bude budova uzavřena od pátku. V tento den tu zaměstnanci muzea začnou s demontáží stávajících expozic," uvádí se na muzejním webu.

Samotná rekonstrukce vypukne v prosinci a podle plánů by měla trvat 43 měsíců - do června roku 2015.

Návštěvníci muzea se mohou po znovuotevření historické budovy kromě muzejních expozic těšit také na odpočinková místa, prostory pro práci se školními výpravami, odkládací prostor pro dětské kočárky, dětské koutky, kavárnu či obchod se suvenýry. Projektanti mysleli i na milovníky umění z řad vozíčkářů, rekonstruovaná budova by tak měla být plně bezbariérová.

Stálou expozici Národního muzea budou moci lidé navštívit i během stavebních prací. Tu totiž vedení muzea instalovalo v nedalekých prostorách tzv. nové budovy. Za tu se označuje někdejší sídlo federálního parlamentu. Kromě stálé expozice sem Pražané budou moci vyrazit také za výstavami, koncerty a dalšími kulturními akcemi, které tam muzeum plánuje pořádat.

Obě budovy by v budoucnu měly být propojené, a to za pomoci chodby, jež bude vybavena multimediálními efekty, ty navedou návštěvníky do zrekonstruovaných prostor z druhého suterénu výtahy.

Související

Policie ČR

Rajchlova strana PRO žádá prověrku policejního zákroku před Národním muzeem

Zástupci strany Právo Respekt Odbornost (PRO), jež svolala sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, žádají, aby oddělení vnitřní kontroly policie prověřilo zákroky policistů před Národním muzeem. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Po skončení demonstrace se část lidí snažila z budovy muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Policisté už dříve uvedli, že k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy.

Více souvisejících

Národní muzeum

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy