Více než tisíc chrámů se na Noc kostelů otevře návštěvníkům

Praha - Pravidelná Noc kostelů, která letošní rok připadá na 1. června, otevře návštěvníkům více než tisíc kostelů a nabídne i bohatý doprovodný program. Pražská arcidiecéze přichystala prohlídku více než 200 svých chrámů, uvedl v pátek Aleš Pištora z pražského arcibiskupství.

Program nabídne komentované prohlídky jinak uzavřených prostor, prohlídku zvonů, sestup do krypty, ale i čtení z Bible, noční promluvy a modlitby. Jsou připraveny i koncerty, loutková představení, výtvarné soutěže, světelné show a další akce.První červnový večer, který připadá na pátek, nabízí bohatý program určený především těm, kteří do kostela běžně nechodí. A protože Den kostelů připadá současně i na Den dětí, budou připravené soutěže, výtvarné dílny a prohlídky také pro děti. Například v kostele sv. Jakuba Staršího v Praze-Petrovicích se bude stavět teepee a je připravený dětský koutek s dalšími aktivitami, sbor Církve bratrské v Praze na Smíchově připravil tvořivou dílnu. Kostel Narození Panny Marie v Petrovicích se zase od 17.00 promění na místo plné příběhů a pohádek.Noc kostelů chce představit křesťanskou víru, tradici a službu potřebným. Má být rovněž znamením spolupráce různých křesťanských církví.V loňském roce se do této akce zapojilo v České republice 939 kostelů, ve kterých pořadatelé připravili pro návštěvníky více než 5 000 akcí. Během večera a noci české kostely navštívilo více než 300 tisíc návštěvníků.Letos se bude konat kromě České republiky také v Rakousku, na Slovensku, v Německu či Nizozemí.První Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni.

Související

Více souvisejících

Kostely

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy