Dny evropského dědictví nabídnou klasickou operu i muzikál

Olomouc – Letošní ročník Dnů evropského dědictví, které návštěvníkům opět zpřístupní řadu jedinečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií, knihoven, a dalších prostor, nabídne i dvě představení Moravského divadla Olomouc. V pátek 5. září si mohou diváci od 20 hodin vychutnat open-air provedení populárního muzikálu Noc na Karlštejně na olomouckém Horním náměstí. V neděli 7. září poté od 19 hodin na jevišti Moravského divadla zazní Verdiho opera Falstaff.

V titulní roli Falstaffa se nepředstaví nikdo jiný než držitel Ceny Thálie Jiří Přibyl. „Jsem rád, že se Moravské divadlo Olomouc může do programu Dnů evropského dědictví zapojit hned dvěma představeními. Původně jsme plánovali uvést pod širým nebem operu Falstaff, ale z důvodu komplikací, které souvisejí s uměleckou a technickou náročností tohoto díla, jsme nakonec vybrali pro uvedení na Horním náměstí jiný titul. Noc na Karlštejně je populární muzikál, který se v našem divadle těší velké oblibě už dvě sezony. Milovníci operního žánru nicméně o Falstaffa nepřijdou, uvedeme jej také, a to za zvýhodněné vstupné v prostorách divadla," uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela a upozornil, že titulní roli ztvární Jiří Přibyl, který právě za Falstaffa obdržel letos v březnu prestižní Cenu Thálie. Na obě představení je cena vstupného 50 korun. Vstupenky na open-air představení Noc na Karlštejně budou od pátku 22. srpna v prodeji v Informačním centru v podloubí olomoucké radnice, lístky na představení Falstaff jsou od čtvrtka 21. srpna k dostání v pokladně divadla.V muzikálu Noc na Karlštejně se v rolích Karla IV. a Elišky Pomořanské představí čerství novomanželé Petr Martínek a Barbora Polášková. „Je mi ctí, že mohu již poněkolikáté vystoupit na open-air představení na Horním námětí v rámci Dnů evropského dědictví. Po Carmen a Feneně v Nabuccovi to bude tentokrát role muzikálová. Jsem ráda, že po mém boku jako můj muž vystoupí v té době již skutečně můj manžel Petr Martínek. Těším se na nejen olomoucké publikum a věřím, že nám počasí i tentokrát bude přát a že představení bude pro všechny opět nezapomenutelným zážitkem," sdělila Polášková. Pro potřeby open-air představení vyroste na náměstí hlediště s kapacitou 1000 míst. Vstupenky na muzikál Noc na Karlštejně půjdou do prodeje ve třech vlnách: v pátek 22. srpna, v pátek 29. srpna a v den konání akce.Do třetice se olomoucké divadlo podílí na programu Dnů evropského dědictví oblíbeným Dnem otevřených dveří. Letos se zájemci mohou do divadelního zákulisí podívat v neděli 7. září od 9 do 15 hodin. Prohlídky budou začínat vždy v celou hodinu, z organizačních a bezpečnostních důvodů může jedna skupina čítat maximálně čtyřicet osob. Zájemci mají možnost v neděli 7. září od deváté hodiny ranní vybrat si v pokladně divadla lístky na konkrétní čas prohlídky. Jedna osoba si přitom může vyzvednout maximálně pět lístků.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

Fischer suverénně obhájí senátorský post. Hilšer, Šlachta a Drahoš zřejmě zamíří do druhého kola

Pavel Fischer suverénně obhájí post senátora za Prahu 12 už po prvním kole. Po sečtení drtivé většiny hlasů měl výrazný náskok přes Borisem Šťastným z ANO. Dobře se vede také Jiřímu Drahošovi nebo Marku Hilšerovi, ovšem ti budou muset o přízeň voličů patrně bojovat i ve druhém kole senátních voleb za čtrnáct dnů.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy