Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří, nabídne prohlídky i proměny v duchu Kafky

Praha – Stejně jako v předchozích letech se můžete i letos podívat do zákulisí pražského Švandova divadla. Tentokrát proběhne ve znamení Proměny, čili divadelní adaptace slavné povídky Franze Kafky, kterou v divadle uvedli prvně na konci minulé sezony.

Možná jste se již byli podívat ve Švandově divadle na Smíchově během dne otevřených dveří. Letos se však můžete těšit na zcela jiný zážitek, neboť Kafkova Proměna, kterou originálně zinscenoval umělecký šéf divadla Dodo Gombár, se projevila i na podobě samotného divadla.

Gombár proměnil hlediště v jeviště a diváci se tak ocitli přímo na prknech, co znamenají svět. Zde vás přivítá rodina Samsových z Kafkovy povídky včetně hlavního hrdiny, jehož život se ze dne na den jako lusknutím prstů zcela změnil. Návštěvníci budou mít možnost se sami proměnit v divadelní postavu.

Divadlem vás provedou herci, kteří jsou ve zdejších prostorách jako doma. Petra Hřebíčková, Filip Čapka či Zuzana Onufránková vás zavedou do zákulisí i dalších prostor, kam se návštěvníci běžně nedostanou. Těšit se můžete také na dárky, soutěž a mimořádná sleva na vstupenky do Švandova divadla.

Příchozí se dále mohou seznámit s Workshopy Švandova divadla. Už od úterý 16. září začnou herecké, hlasové, maskérské, scénografické, fotografické i pohybové kurzy. Profesionální rady a zkušenosti v nich letos všem zájemcům o divadlo předají herečky Kristýna Frejová a Martina Krátká. Švandovo divadlo s novou sezónou zakládá amatérský soubor – Herecké studio ŠD.

Oblíbený soubor Buchty a loutky, který je jinak stálým hostem smíchovské scény, sehraje pro malé i velké návštěvníky Franze Kafku v pěti minutách a představí se také Dětské divadelní studio Prahy 5. Fungovat bude samozřejmě i oblíbená divadelní Kafárna, kde je připraven další program a lze tu načerpat síly k pokračování v napínavém putování.

Prohlídky divadla budou probíhat ve čtvrtek 18. září. Jsou zdarma a začínají každou celou hodinu. Čas od 9 do 13 hodin je vyhrazen pro školní výpravy. Od 15 do 18 hodin se pak dveře otevřou všem dalším příznivcům divadla a jeho kouzelných přeměn a proměn.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč jsou kraje tak důležité? Bez nich bychom jen těžko čerpali peníze z eurofondů

Čeští občané druhý den vyráží k volbám do krajských zastupitelstev. Vláda ponechala původní termín navzdory povodňové situaci. Víkendové volby jsou důležité už kvůli tomu, že si občané vybírají své zástupce do boje o evropské fondy.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy