Olomouc ovládne Noc divadel

Olomouc – Mezi stovkou českých a moravských souborů, které se letos zapojily do mezinárodního projektu Noc divadel, nebudou chybět ani divadla olomoucká. V sobotu 15. listopadu se tak návštěvníci mohou těšit na zajímavý program Moravského divadlo Olomouc, které během odpoledne a večera nabídne scénické čtení, možnost vyfotografovat se s herci v kostýmech a také společný koncert s členy souborů Divadla na cucky a Divadla Tramtarie.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu již od roku 2008. European Theatre Night se v roce 2013 účastnilo deset evropských zemí včetně České republiky a zapojilo se celkem 400 divadel a institucí ze 120 měst. „Noc divadel je typem události, která v českém kulturním prostředí chyběla a která jde vstříc divákům v mnoha ohledech. Letošní ročník bychom rádi programově zaměřili na českou hudbu, téma se nabízí díky Roku české hudby, který stejně jako Noc divadel koordinuje Institut umění – Divadelní ústav," uvedla ředitelka institutu Pavla Petrová.Program v Moravském divadle Olomouc odstartuje už v 15 hodin scénickým čtením. Vendula Fialová, Lenka Kočišová, Tomáš Krejčí, Jan Ťoupalík a další členové činohry představí hru mladého francouzského dramatika Samuela Galleta Komuniké č. 10. „Je to jeden ze současných textů, které určitě stojí za pozornost diváků, protože nás donutí zamyslet se nad problémy a velkými tématy současnosti, v rovině osobní, sociální a dokonce i politické," uvedla dramaturgyně souboru činohry Markéta Machačíková. Velkým lákadlem bude možnost vyfotografovat se s umělci, od 18 hodin si tak zájemci mohou ve foyer divadla pořídit momentku s Vendulou Fialovou coby Maryšou či Petrem Kubesem jako Hamletem. Hlavním bodem programu poté bude představení Rusalka. Slavná Dvořákova opera se na jevišti dočká netradičního tanečního ztvárnění v režii a choreografii Roberta Balogha. Před zahájením představení vstoupí na jeviště ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela, aby vyhlásil Noc divadel. O příjemný závěr akce se postará společné vystoupení členů Moravského divadla Olomouc, Divadla na cucky a Divadla Tramtarie na koncertu skupiny Wedding Band. Hudební zábava odstartuje ve 21.30 hodin. Během Noci divadel bude také probíhat na olomouckých scénách interaktivní hra pro návštěvníky akce; slosování o ceny se pak uskuteční během hudební zábavy ve 23 hodin.Program Moravského divadla Olomouc – Noc divadel 2014

15:00 – 16:00 Scénické čtení: SAMUEL GALLET – KOMUNIKÉ Č. 10 (foyer MDO / vstup volný)18:00 – 19:00 FOCENÍ S UMĚLCI PRO VEŘEJNOST (foyer MDO / vstup volný)19:00 RUSALKA – II. premiéra baletu21:30 SPOLEČNÉ SETKÁNÍ OLOMOUCKÝCH SCÉN – závěr Noci divadelKAPELA WEDDING BAND (foyer MDO / vstup volný)

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení třetiny hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 33 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy