Moravské divadlo Olomouc se mění na Divoký západ

Olomouc - Na Divoký západ mezi zlatokopy a Indiány přenese diváky již v pátek 5. prosince inscenace Rose Marie v režii Gustava Skály, který má za sebou v Moravském divadle Olomouc úspěšné tituly jako My Fair Lady nebo Polská krev. Na první reprízu světoznámé operety hudebního skladatele Rudolfa Frimla se diváci mohou těšit v sobotu 6. prosince v 19 hodin.

Autorem operety z Divoké západu je americký pianista a hudební skladatel českého původu Rudolf Friml, který se v roce 1906 natrvalo usadil v New Yorku. Díky svému nadání měl možnost studovat přímo u Antonína Dvořáka a později doprovázel na klavír houslového virtuosa Jana Kubelíka. Celosvětový úspěch mu přinesla právě opereta Rose Marie, od jejíž premiéry uplynulo letos v září 90 let. Nejslavnější Frimlova opereta vznikla v době celosvětového okouzlení romantickou poetikou Divokého západu. Autor v ní mistrně skloubil vídeňskou melodiku s naivním americkým příběhem. Rose Marie se dočkala několika filmových adaptací, té první v roce 1928 s Joan Crawfordovou v titulní roli.Populární titul čerpá inspiraci ze zlaté horečky v předminulém století, která přivedla do Ameriky řadu emigrantů z Evropy. Čeká tedy diváky nefalšovaný western? „Rose Marie není ani parodií na westerny, ani opravdovým vášnivým plnokrevným dramatem. Aby příběh působil životně, musí se najít míra stylizace či řekněme laskavého „shození" tématu. Takže přestřelky budou, ale ne na ulici. Saloon bude, ale módní. Boty s ostruhami jsou velmi nebezpečné, protože se do nich zamotávají nohavice a interpreti by mohli padat do orchestřiště, proto jsme je vyřadili. Ale jinak se diváci dočkají barvité podívané, protože kostýmy vytvořil zkušený divadelní návrhář Roman Šolc a scénu Eva Brodská, jejíž práci diváci v Olomouci znají například z inscenace My Fair Lady," zdůraznil Skála.V titulní roli se představí Elena Gazdíková. „S westernovým příběhem z Divokého západu jsem se ještě na jevišti nesetkala, je to pro mě nová, zábavná zkušenost. U podobně laděného příběhu je nutné zůstat přirozený v projevu a nesklouznout do nepatřičné komiky. S panem režisérem Skálou spolupracuji již počtvrté a považuji jej za jednoho z našich nejlepších a nejinspirativnějších operetně-muzikálových režisérů. Navíc si sám připravuje veškerou choreografii, která se mi moc líbí," zdůraznila Gazdíková, která roli Rose Marie alternuje s Leou Vítkovou. Postavu zlatokopa Jima Kenyona alternují Ondřej Koplík a Petr Martínek. Dále se představí Jakub Rousek, Milan Vlček, Václav Bahník nebo Barbara Sabella.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové na Ukrajině bombardují už i domovy důchodců

Rusové ve čtvrtek odpoledne řízenou leteckou pumou zasáhli domov důchodců ve městě Sumy na východě Ukrajiny. Zabili jednu osobu a dalších čtrnáct zranili. Celkem bylo třeba evakuovat 147 osob.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy