Nejznámější postava z her Václava Havla ožije ve Švandově divadle

Praha – Během této divadelní sezony měli diváci příležitost vidět dvě novinky ve Studiu Švandova divadla, a to Děvky od Arbesa a Putin a Biľak u trezoru. Nyní se chystá další novinka, která bude složena ze dvou aktovek. Daniel Hrbek připravuje Protest od Václava Havla a Rest od Marka Hejduka.

Inscenace Protest/Rest patří mezi představení, která ve Švandově divadle uvádějí pod názvem Intimní rozhovory. V chystané inscenaci se sejdou dva zajímaví herci a dialog tu spolu povedou také dva různí dramatici skrze své hry.

Jevištního zpracování se dočká Protest (1978) od Václava Havla a nejnovější „vaňkovka" Rest (2011), první hra Marka Hejduka. Obě hry mají společnou hlavní postavu, a to Ferdinanda Vaňka, kterého navštíví kolega spisovatel Staněk, jež má s minulým i současným režimem velmi vřelý vztah. Nabídne Ferdinandovi jedinečnou nabídku, kterou je velmi těžké přijmout i odmítnout.

„Havlova hra se točí okolo podpisu pod protest - petici za propuštění vězněného písničkáře, v té Hejdukově jde o ztrátu pozornosti a dořešení dluhu z minulosti," uvedl režisér Daniel Hrbek. Vybroušené dialogy obou her dokáží diváky překvapit a situaci dohnat do legračních paradoxů.

„Protest i Rest se dá hrát o osobní odvaze a odpovědnosti z toho vyplývající, o vztahu disentu a takzvané šedé zóny, o dvou protichůdných lidských postojích či řečeno zcela jednoduše - o pokoušení," dodává dramaturgyně Lucie Kolouchová. Jako Vaněk se představí Robert Jašków a Staňka si zahraje Tomáš Pavelka.

Premiéra proběhne v podzemním Studiu Švandova divadla 25. dubna 2015.

Související

Švandovo divadlo na Smíchově a divadelní kavárna

Lupiči ze Švandova divadla dopadeni. Původně to vypadalo na dokonalý zločin, přiznala policie

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že koncem loňského roku přepadli ve Švandově divadle v Praze vrátného a odnesli si z budovy trezory s penězi a spotřební elektroniku za více než 100.000 korun. Dvojice ve věku 46 a 48 let podle zjištění kriminalistů dříve pracovala ve firmě, která v divadle zajišťovala servisní práce. Za loupež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mužům hrozí v případě uznání viny až deset let vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Více souvisejících

Švandovo divadlo na Smíchově

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy