RECENZE: Svět podle Prota je příjemným pohlazením i na divadelní scéně

Praha - Před patnácti lety uvedlo studio Universal adaptaci knihy Gene Brewera K-PAX. Snímek vyvolal obrovský zájem a tak není divu, že se objevuje i na prknech znamenajících svět. My si takovou verzi nyní přiblížíme.

Ještě něco málo slov o autorovi a knize samotné. Eugene N. Brewer se narodil 4. srpna 1937 se státě Indiana. K-PAX byla první knihou série novel, jejíž první část vyšla v roce 1995 a poslední, zatím čtvrtá, spatřila světlo světa o 12 let později. Úvodní díl proslavil americký film režiséra Iaina Sotfleye, nesoucího různé názvy - původní se držel titulu knihy, u nás byl pojmenován jako Svět podle Prota, v sousedním Německu K-PAX - Alles ist möglich. Ve filmovém zpracování dominovali Kevin Spacey a Jeff Bridges a zejména v USA se těšil velké oblibě.

Doktor Gene Brewer, psychiatr uznávaného zařízení, pravidelně přijímá na sezení zvláštního pacienta. Nemá křestní jméno, říká si Prot, miluje ovoce, chodí zásadně bos, v černých brýlích a s kapucí na hlavě. Je stár 337 let a jeho domovem je desítky světelných let vzdálená planeta K-PAX. Jeho monotónní hlas sděluje Brewerovi zvláštní informace o jeho domovu, který je prost prakticky všech nešvarů našeho světa. Brewer pochybuje o pravdivosti jeho slov, proto se rozhodne prověřit jeho osobu reportérkou na volné noze Giselle Griffinovou. Prot mezitím převrací naruby chod zařízení a ovlivňuje další chovance, z nichž každý trpí nějakým osobním problémem: Chucka opustila žena a ztratil práci, Howie se neumí vyrovnat následkům vztahu k rodičům z dětství, Ernie má panický strach ze smrti a Bess zabila manžela, který ji fyzicky týral. Jak pokračují další návštěvy Prota u Brewera, znepokojení roste zejména proto, že Protův vliv postupně odstraňuje psychické potíže u čtveřice pacientů. Brewer, jemuž se podařilo dopátrat se údajného důvodu Protových opakovaných návštěv na Zemi, se rozhodne k radikálnímu činu, aby se dozvěděl celou pravdu.

(zdroj: STAGEARTCZ)

Představení nastudované společnosti STAGEARTCZ je umístěno do jediného prostoru, kde pouhým "překlopením" hlavního nábytkového segmentu vzniká nová scéna. Ačkoliv je důraz kladen především na dvojici Prot/Brewer, každá z výše uvedených postav, tedy včetně ústřední dvojice, všech chovanců, reportérky a vrchní sestry Betty dostane samostatný prostor, který bychom po vzoru slavných vystoupení dvojice Werich&Voskovec mohli nazvat forbínou. Stejně tak všichni pacienti důsledne lpí na projevu - Ernie odmítá udělat krok bez roušky, Howie přesně krokuje vzdálenost, po které kráčí, Chuck předvádí hyperaktivní pohyby doprovázené tradičním "smrdíš" a Bess je apaticky odevzdaná a nemluvná. Leč Prot tohle všechno změní.

S ohledem na povahu adaptace je pochopitelné, že hlavní díl představení, které se délkou blíží filmovému zpracování (tedy tomu, které bylo sestříháno z původních 150 minut na dvě hodiny), dominují Radim Fiala a Petr Halberstadt. Zejména představitel Prota svým znělým hlasem v jedné rovině, jako by deklamoval souvislý text, působí podmanivě. Dokonce tak podmanivě, že díky odposlechu z publika by si jej některé dámy vybraly za osobního terapeuta. Přitom k opravdovosti ztvárnění nejsou třeba žádné krkolomnosti a ač jde o hru žánru sci-fi, prakticky se obejde bez jakýchkoli vědeckofantastických udělátek. Před samotným závěrem divadelního představení už máte dojem, že nesedíte v hledišti, ale jste sami svědky psychologické seance. A mnozí z vás možná zatouží vyrazit s Protem na K-PAX. Leč potíž je v tom, že tam může vzít Prot vždy jen jednoho pasažéra.

Ti z vás, kteří si budou chtít prohlédnout Prota zblízka a nasát atmosféru K-PAXu, kterou nám přes hluboké vesmírné prostory přinesl, mohou navštívit brněnské Divadlo Bolka Polívky, kde se Prot představí v sobotu 26. března. Další představení jsou plánována tamtéž v dubnu a červnu.

Celkové hodnocení: 85 %

K-PAX, Svět podle Prota

Hrají: Radim Fiala, Petr Halberstadt, Marika Procházková/Markéta Plánková, Petr Bláha, Martin Siničák/Jakub Urbánek, Michal Bumbálek, Eva Novotná, Iveta Austová/Alexandra Palatimusová.

Scénář: Jaroslav MilfajtPředloha: Gene BrewerHudba: Jan MatásekRežie: Petr Halberstadt

divadlo Svět podle Prota Divadlo Bolka Polívky recenze

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy