ROZHOVOR: I peklo má svá pravidla, říká režisér muzikálu Mefisto Zdeněk Zelenka

ROZHOVOR - Nová muzikálová inscenace divadla Hybernia s názvem Mefisto netrpělivě očekává svou premiéru. Jedno představení už má ale za sebou, a jak jste se mohli dočíst v recenzi na serveru EuroZprávy.cz, rozhodně stálo za to. Po skončení předpremiéry jsme proto položili režisérovi muzikálu Zdeňku Zelenkovi několik otázek. Dovolujeme si však upozornit, že rozhovor mírně vyzrazuje zápletku muzikálu.

Příběh Fausta jako pověsti je znám tím, že končí špatně. Proč je tomu v tomto případě jinak?

Aby skončil špatně v mém případě není možné, to je vyloučeno. Já jsem pochopitelně přemýšlel jak to zakončit, a říkal jsem si, že je v tom příběhu určitý paradox. Měl jsem nejdříve jiný konec, kde (Markétka) zůstane s mladým (Faustem), ale pak jsem si říkal, že to je pohádka. Základní myšlenka tohoto muzikálu ale je, že láska kvete bez ohledu na věk, že se mají lidi rádi bez ohledu na věk, a to mě zaujalo víc, než kdybych ho tam nechal mladého.

Takže já jsem si z původního Fausta vzal jen tu základní myšlenku, ďáblovu nabídka mládí, Markétku, Fausta a Mefista, sázku mezi Luciferem a Hospodinem. Jinak jsem to samozřejmě musel podřídit zákonům muzikálu, protože má-li to být muzikál, lidé si na něj chtějí chodit odpočinout, ale samozřejmě i vidět něco chytrého, něco k zamyšlení a zábavného, tak jsem musel tomuto záměru vyhovět a napsat to tak, jak to dopadlo.

Kromě konce jako takového je překvapivé i zakončení první části. Byl plánovaný, nebo jste zvažoval i jinou variantu?

V divadle musíte na konci vzbudit zájem o druhou půli. Já jsme v tom mohl pokračovat dál a pořád opakovat historky o tom, jak je mladej, starej, mladej, starej, ale mladý Faust dostane mládí, avšak neví za jakou cenu, a teprve ke konci mu (Mefisto) řekne: „Za tvoji duši." V tu chvíli se starý doktor Faust vzepře a říká : „To bych ztratil sám sebe, duši, tu nemůžu prodat." Vzepře se vědomí toho starého pána. A to, co následuje, divák nečeká.

Ve druhé půli začne jako starý před smrtí, a když se dozví, že je mu intrikou předložena lest, že má mladý Faust být s Markétkou, tak se vzepře myšlence, že by měla Markétka žít s ďáblem, a podepíše to. To je přece krásný motiv. Obětuje se, aby zachránil ji, ne sebe. Pak je zase mladý, ale jak tam správně říká: „Dvakrát jsem zažil mládí, po třetí ho zažiji i se všemi nectnostmi. I v tom je přece života poznání."

Psali jsme:
RECENZE: Muzikál Mefisto poráží konkurenci a představuje Pepu Vojtka v životní roli
 

To už ale mluvíme o myšlenkách, které nepochází z Fausta od Goeta.

Právě proto jsem to nazval Mefisto, protože právě on se začne zpronevěřovat zákonům pekla a začne duše sbírat, hamounit, bez ohledu na pravidla pekla. Proto Lucifer říká, že se vzepřel zákonům pekla a že jenom peklo je spravedlivé, protože tam se dbá na misku vah a nelze duše získávat podvodem.

Specifická je role Lucifera a Hospodina, která není ani zpívaná, ani hraná, ale taneční. Jak tento nápad vznikl?

Mě to přišlo zajímavé... Nejprve to měla být dialogická role, pak mi ale přišlo, že by to bylo nudné. Kdyby tam nastoupili dva pánové, co si povídají, tak by to byla zkrátka nuda. Ale když dělám muzikál, tak se snažím vždycky najít muzikálové řešení, to znamená choreografické číslo na hlasy. To jsem ještě neviděl, tak jsem poprosil svého kamaráda Viktora Preisse, aby namluvil hlas Hospodina, a najednou to dostává takovou nadpozemskost. Muzikál je vždycky o stylizaci, takže tohle je myslím takové osvěžení a docela to funguje.

Související

Jubilejní 100. repríza úspěšného muzikálu Mefisto

Jubilejní 100. repríza úspěšného muzikálu Mefisto

Ďábelský muzikál Mefisto odehrál 100. reprízu a nejen na diváky čekalo plno překvapení. Velkolepě pojatý muzikál měl premiéru v listopadu 2016 a během té doby si u publika získal pověst jednoho z nejúspěšnějších hudebních projektů současné divadelní scény. Výkony herců ocenila i kritika a Josef Vojtek si za titulní dvojroli Mefista/Fausta odnesl prestižní divadelní Cenu Thálie. A čím bylo výročí tak výjimečné?
muzikál Mefisto

Muzikál Mefisto se ponese v duchu stých výročí. Oslaví 100. představení

Praha - Velkolepý muzikál Mefisto slaví své 100. představení spolu s republikou. Ve čtvrtek 22.11. se v Divadle Hybernia po děkovačce uskuteční velkolepá oslava za přítomnosti hrajích herců, alternujících herců a jednoho vzácného hosta. Následně jsou zváni všichni diváci do foyer na slavnostní přípitek a rozkrojení dortu s herci muzikálu Mefisto, kde proběhne autogramiáda a focení.

Více souvisejících

muzikál Mefisto Zdeněk Zelenka (režisér)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy