RECENZE: V roli opuštěné kariéristky Chýlková vystupuje grandiózně. Nebojí se ani absolutního krachu

Pražské divadlo Studio DVA v koprodukci s brněnským Divadlem Bolka Polívky divákům představuje hru, jenž je celá věnovaná hereckému talentu Ivany Chýlkové. Divadlo jedné ženy se točí kolem ambiciózní Věry, která kariéře obětovala rodinu a veškerý svůj osobní život ve výsledku se dostala ke kýblu a alkoholové závislosti.

Autorská hra Petra Zelenky s názvem Věra sleduje neustále se měnící standardy moderní doby na příkladu jedné úspěšné ženy, pro kterou úspěch znamenal celý život. Středobodem inscenace je žena středního věku, která stojí v čele vlastní castingové agentury s neskromným názvem Věra s.r.o.

Ve vlastním impériu Věra (Ivana Chýlková) prodává hezké herecké tvářičky a dohazuje reklamní nabídky začínajícím klientům. Hlavní postava je poháněna dobou, ve které se ambice a profesionální úspěch umístily na první místo, čímž posunuli dozadu obyčejné rodinné štěstí. Věra ale má pádnou výmluvu pro svůj život – není to totiž ona, kdo trpí cynismem, nýbrž samotná dnešní doba. A tak se i ona stává obětí přehnaných ambicí.

Pod názvem Vera hru uvedla slavná pařížská scéna Théâtre des Abbesses, nyní ji má pravidelně pod křídly pražské studio DVA v režii Alice Nellis. Ivana Chýlková v roli hlavní hrdinky prochází překvapující transformací a z úspěšné šéfky se stává poraženou alkoholičkou. V první části hry vidíme Věru jako klasický příklad selfmade ženy, která i přes rozpad manželství, smrt blízkých či časté hádky v rodině, svůj život dotáhla do ideálu.  

Druhá část je věnována pádu úspěšné ženy, v důsledku čehož se hlavní postava ocitá na absolutním dně. Kdysi bohatá a krásná Věra, nyní musí bydlet na sklaďáku, musí uklízet v karaoke baru a prosit o peníze u známých. Lidé v jejím životě se střídají, v centru je pouze osud samotné Věry. Hlavní role je pro Ivanu Chýlkovou jako stvořená, divák si na jejím místě nedokáže představit nikoho jiného a hra by možná bez ní vypadala o něco hůř. V roli jejího otce zde vystupuje sám Bolek Polívka, který svojí hrou u diváka vyvolává nadšení a neustálý úsměv na tváři. 

Ideálně sladěné herecké obsazení ovšem nedokáže pokryt některé mezery, které vyplývají na povrch především v druhé části inscenace. Nejenže se postava Věry opírá o určité předsudky a stereotypy spojené s úspěšnou ženou, ale na tomto základě stojí celá Zelenkova hra. Je smutné, že autor pracující s konceptem moderní doby bere ohledu na zastaralé a stereotypní pojetí ženské identity, jejíž kariérní úspěch je nutně vázán na muže buď to manžela či kolegu, anebo vlastního zaměstnance. Pád Věry je sice velmi sentimentální, ale neobejde se zde ani bez pořádné porce sexistických hlášek.

Hra je plná vtipů, z nichž diváka upřímně pobaví ty, které netlačí úplně na pilu. Divák zde nejspíš ocení ironický humor hlavní hrdinky, která shodou okolností neustále čelí novým životním výzvám. „Dřív jsem doma myla podlahu zadarmo, teď ji myju za peníze,“ říká unavená Věra s kýblem v rukou. Příběh Věry připomíná spíše celovečerní komedii, která pomůže příjemně strávit večer, žádné hlubší dojmy však nezanechá.

Věra

Studio Dva divadlo, Divadlo Bolka Polívky

Celkové hodnocení: 70%

Autor: Petr ZelenkaRežie: Alice NellisHrají: Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Sabina Remundová, Jana Stryková, Marika Šoposká, Petr Stach, Martin Pechlát, Martin KubačákScénografie: Matěj CibulkaKostýmy: Katarína HolláSvětla: Petr OlšaHudba: Jan Ponocný

Související

Divadlo Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně se musí vystěhovat

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala budou nuceny ukončit svou činnost v současných prostorech. Důvodem je zjištění dalších strukturálních nedostatků, které zamezují bezpečnému využívání sálů. Uvedlo to vedení města prostřednictvím tiskové zprávy, kterou obdržel server EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Divadlo Bolka Polívky recenze Ivana Chýlková (herečka)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy