Moravské divadlo Olomouc uvede klasické drama Maryša

Olomouc – Drama Maryša bratří Aloise a Viléma Mrštíků bude jedním z lákadel repertoáru činohry Moravského divadla Olomouc v letošní sezoně. Na zdejší jeviště se vrací po více než třiceti letech. Tragický příběh o jednom nedobrovolném sňatku inscenuje rektor Akademie umění v Bánské Bystrici Matúš Oľha a v titulní roli se představí Vendula Fialová. Premiéra inscenace bude uvedena v pátek 7. března od 19:00 hodin.

Námět pro drama Maryša našel Alois Mrštík ve skutečných životních osudech Marie Horákové, která se jako dvacetiletá nedobrovolně provdala za Felixe Turka, o patnáct let staršího vdovce se třemi dětmi. Alois chtěl námět využít pro román, mladší bratr Vilém ho ale přesvědčil, aby společně vytvořili divadelní hru. Premiéru měla Maryša v Národním divadle 9. května 1894.Potřetí v řadě režíruje letos v Moravském divadle Olomouc slovenský tvůrce – po Petru Gáborovi (Rozbitý džbán) a Michalu Spišákovi (Amazonie) sem nyní zavítal rektor Akademie umění v Bánské Bystrici Matúš Oľha. „Je to už patnáct let od doby, kdy jsem tu v Olomouci inscenoval povídku Boženy Němcové Divá Bára. Na přípravu této inscenace máme já i zdejší soubor pořád příjemné vzpomínky. Návrat byl plný očekávání. Velmi jsem se těšil na setkání s těmi, které jsem poznal před patnácti lety, a těšil jsem se také, že poznám mladé členy souboru. Předtím tu opakovaně režíroval Ján Sládeček, který mi poreferoval, jak dobře se mu v Olomouci pracovalo," přiblížil režisér, který při přípravě inscenace vycházel z původního znění textu. „Zachoval jsem přitom scény a situace, které se předtím běžně škrtaly. Vrátil jsem se především k monologu Vávry ve čtvrtém dějství, který ho ukazuje v lidštější podobě," upozornil Oľha.Premiéra inscenace Maryša bude uvedena 7. března 2014 v 19:00 hodin, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 10., 18. a 24. března vždy v 19:00 hodin.Do titulní role obsadil režisér Vendulu Fialovou. „Bezprostřední reakce byla radost smíšená s obavami. Je to moje první dramatická role, a hned tak zásadní," popsala Fialová. „Jsem přesvědčený, že to byla velmi správná volba. Měl jsem možnost vidět tu několik představení, abych se ujistil, že jsem vybral správně. A proces zkoušení mě v tom jenom utvrdil," doplnil Oľha. Mlynáře Vávru si zahraje Jaroslav Krejčí, který se s režisérem setkal už před patnácti lety během příprav zmíněné inscenace Divá Bára. „Za tu dobu se Matúš nezměnil, pořád je to milý a laskavý člověk, s kterým se velmi dobře pracuje. Má cit pro poetické divadlo, pro vystižení atmosféry. Zapojuje do inscenace řadu komických prvků, takže to rozhodně není drama a tragédie od začátku do konce," uvedl Krejčí. Maryšina otce Lízala ztvární Václav Bahník, jejího milého Francka hraje Roman Vencl.Na jevišti se bude také zpívat za doprovodu živé kapely. „Vzhledem k tomu, že Morava má bohatou písňovou kulturu, vybral jsem ve spolupráci s Paľom Janíčkem, rodilým Moravákem, písně, které dokreslují atmosféru a citové rozpoložení hrdinů," sdělil režisér. Autorem scény je režisérův dlouholetý spolupracovník a přítel Jaroslav Valek. „Základem je prostor, který by měl mít mystický rozměr. Je to současně exteriér i interiér, má podobu kruhu, který jakoby uzavíral hlavní hrdinku do samoty," přiblížil Oľha. Kostýmy navrhla Eva Kleinová, která vycházela z lidového oděvu přelomu 19. a 20. století.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 21 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 43 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy