Divadelníkům nestačí nástin rozvolňování, chtějí přesnější plány

Zástupcům divadelních a tanečních organizací v Česku nestačí čtvrteční vládní nástin rozvolňování života v Česku a chtějí přesnější plány. Mrzí je, že vláda jako službu nevnímá také kulturu, jejíž role pro návrat k normálnímu životu je podle nich nezbytná. Chtějí plán pozvolného otevírání kultury, neboť ji nelze otevřít ze dne na den. Ve svém prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedlo České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI).

"Těší nás, že se k 3. květnu otevírají služby péče o tělo. Duši zřejmě na ministerstvu zdravotnictví zapomněli do balíčků pro návrat zpět do normálního života přibalit. Těšíme se, že k tomuto datu také z nařízení zmizí zákaz přítomnosti diváka a konečně se budeme moci jeden na druhého svobodně dívat. Od 3. května v ulicích opět divák potká umělce. Prosíme, nehladit, nekrmit a dodržovat platná hygienická pravidla. Umělce vyzýváme, aby svou službu poskytovali bezpečně, z celého srdce a s radostí. Kultura je totiž také služba pro návrat zpět do normálního života nezbytná," uvedli dnes divadelníci.

Vláda ve čtvrtek schválila systém rozvolňování, který tvoří šest balíčků s rušením opatření pro jednotlivé oblasti života. Od 12. dubna platí první balíček, od 3. května se mají v druhém balíčku v kultuře otevřít jen muzea, galerie a památky v omezeném režimu. Jinak se počítá s otevřením služeb péče o tělo, provozoven péče o zvířata, zbytkem maloobchodu, venkovních trhů a částečně lázní. Ve třetím balíčku se s kulturou nepočítá, ve čtvrtém balíčku se uvažuje o divadlech a koncertech pod širým nebem za dodržení hygienických opatření.

"Zavřením kultury mizí z lidských životů radost, tolik potřebná pro kvalitní vývoj každé osobnosti. Chceme plán pozvolného otevírání kultury: kulturu nelze otevřít ze dne na den. Kultura je služba nutná pro zdravou revitalizaci celé společnosti, musí tedy být chytře a rozumně postupně otevírána spolu s nástupem školáků do lavic. Ze všech vládních dokumentů musí zmizet slovní spojení 'zákaz kultury a zákaz diváka', toto absurdní nařízení kriminalizuje každého z nás a brání přirozeným mezilidským vztahům," uvedli divadelníci.

Vyzývají ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby upravilo plány balíčků pro návrat zpět do normálního života a "napravilo tak absurdity, které obsahuje a které zpochybňují jeho vážnost". Navrhují jeho změny, které by měl brát v potaz, pokud se bude incidence nových případů vyvíjet pozitivně. Nejpozději ke 3. květnu by se měl podle nich z vládních materiálů odstranit zákaz diváka. "Chceme zatančit v parku pro kolemjdoucí, přečíst dětem pohádku nebo jim zahrát loutkové divadlo," upřesnili svůj požadavek.

Nejpozději 10. května by měla vláda povolit venkovní kulturní akce za přísných hygienických podmínek a stanovit maximální kapacity. Nejpozději 17. května požadují povolit vnitřní kulturní akce s omezenou kapacitou za přísných hygienických podmínek. Dále pak by se podle nich měla pravidelně každý týden navyšovat kapacita kulturních zařízení a uvolňovat přísná pravidla. "Především žádáme, aby všechny kroky byly konzultovány se zástupci odborné kulturní veřejnosti a její požadavky byly brány vážně," doplnili.

Žádají také ministerstvo zdravotnictví, aby spolu s ministerstvem kultury zrealizovalo urychleně takové pilotní projekty, které dokáží, že je možné pustit diváka do sálů bez kapacitních omezení a že je možné následně realizovat i větší akce.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy