Zemřela filmová "hvězda století" Fátin Hamámaová

Káhira - Legenda arabské kinematografie Fátin Hamámaová dnes zemřela v Káhiře. Herečka, která jako jedna z mála v arabském světě svolila už v 50. letech minulého století k polibku na filmovém plátně, proslula nejen svými výkony před kamerou, ale i téměř dvacetiletým manželským svazkem s dalším slavným egyptským hercem Omarem Sharifem.

Její úmrtí dnes novinářům oznámil jejich jediný syn Tarík. Hamámaové bylo třiaosmdesát let.Filmovou kariéru začala v sedmi letech a později se objevila ve více než stovce filmů. Když se v roce 1954 poprvé ocitla před kamerou s tehdy začínajícím Sharifem, zpronevěřila se své zásadě a svolila k polibku na filmovém plátně. Zakrátko Sharif přestoupil na islám a konala se svatba. Sňatek přinesl Hamámaové spoustu dalších rolí, poslední společný film natočili v roce 1960, pak začala Sharifova závratná kariéra ve světovém filmu.Hamámaovou kritika oceňovala nejen jako umělkyni, která pozdvihla úroveň egyptské a arabské kinematografie. Zasloužila se i o lepší sociální postavení žen v egyptské společnosti, angažovala se politicky.V roce 2000 ji sdružení egyptských filmových kritiků zvolilo za "hvězdu století". Na festivalu v Cannes získala za svou kariéru několik nominací, v roce 1963 dostala roli i v hollywoodském kriminálním filmu Káhira. Poslední film natočila v roce 1993, v egyptských televizních seriálech se objevovala ještě v roce 2007.

Fátin Hamámaová (herečka) úmrtí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy