Zemřel herec Roger Moore, představitel Jamese Bonda

Londýn - Ve věku 89 let zemřel filmový představitel Jamese Bonda Roger Moore. Podle televize BBC to uvedla jeho rodina.

Ve věku 89 let zemřel britský herec Roger Moore, známý hlavně jako jeden z představitelů filmového agenta Jamese Bonda. Oznámila to dnes jeho rodina na twitteru. Nepřemožitelného agenta 007 britské tajné služby si zahrál celkem sedmkrát v letech 1973 až 1985. Již více než deset let žil v ústraní a natáčení filmů se nevěnoval.

Moore se narodil 14. října 1927 ve Stockwellu, v jižním Lonýně. Jeho matka byla dcerou britského důstojníka a otec pracoval jako policista. S herectvím začal po válce v roce 1945, první průlom v jeho kariéře ale nastal až v roce 1973, kdy získal roli agenta 007 Jamese Bonda ve filmu Žít a nechat zemřít.

Tajného agenta Bonda ztvárnil ještě v dalších šesti filmech, které se vyznačují vygradovanými absurdnímy situacemi vedenými do komediálních rovin. Po bondovkách se ale už nedokázal dále prosadit a jeho kariéra byla na ústupu.

Zahrál si například ve filmech Souboj cti nebo Plnou parou vzad, věnoval se také se charitativní činnosti a práci pro UNICEF. Britská královna mu udělila šlechtický titul, proto mohl používat před jménem titul sir.

"Změnilo to můj život a naplnilo mě to jako nikdy nic předtím," prohlásil před lety o své práci pro UNICEF. Od roku 1991 - na popud své přítelkyně Audrey Hepburnové - cestoval po světě a sháněl peníze pro děti, zejména z nejchudších oblastí Afriky. Za tuto činnost byl také Moore v roce 2003 povýšen britskou královnou na rytíře-komandéra Řádu britského impéria s právem užívat titul "sir".

"Znamená to pro mě daleko víc, než kdybych vyznamenání dostal za herectví," vzkázal tehdy hlavně filmovým kritikům, kterým jeho výkony nikdy moc do oka nepadly. Přes velkou popularitu zejména v západní Evropě a USA byl doma na britských ostrovech vždy považován tak trochu za uměleckou "lehkou váhu". Moore za sebou neměl úspěšnou divadelní kariéru, ani neexceloval ve vážných rolích. Jeho doménou byla zprvu televize a pak Bond.

Roger Moore (herec)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy