Oscarový Obchod na korze byl digitálně zrestaurován, film je aktuální i dnes

Karlovy Vary - Na karlovarském festivalu byl dnes ve světové premiéře uveden digitálně restaurovaný snímek Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze z roku 1965. Hosty projekce byli Zuzana Kronerová a syn jednoho z legendární režisérské dvojice Elmar Kloss. Ten ocenil, jak mistrovsky se podařilo snímku dát nový život.

"Ten film je aktuální i dnes, především pro mladé, kteří se nechají snadno zmanipulovat. Například na Slovensku se do parlamentu dostala krajně pravicová strana Mariána Kotleby, která otevřeně adoruje Tisa a fašistický slovenský stát, má rasistický protiromský program. Přitom ji podporuje skoro třetina mladých diváků. Snad právě jim pomůže Obchod na korze otevřít oči," řekl Kloss

Obchod na korze je vlastně už devátým titulem, který byl restaurován díky finanční pomoci Nadace české bijáky. Jako první byl v roce 2012 ve spolupráci s Film Servisem Karlovy Vary a Národním filmovým archivem (NFA) uveden snímek Miloše Formana Hoří, má panenko, pak Všichni dobří rodáci (2013) a Ostře sledované vlaky (2014). Zde spolupráce s NFA skončila.

V následujícím roce projektem Čistíme svět fantazie začala spolupráce nadace s Českou televizí a Muzeem Karla Zemana. Výsledkem bylo zrestaurování Vynálezu zkázy (2015) a Barona Prášila (2016), napřesrok bude následovat Cesta do pravěku.

Digitální restaurování Obchodu na korze trvalo několik měsíců, očistou prošlo téměř 3,5 kilometru filmového pásu, tedy 180.653 políček. Práce probíhaly ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare pod dohledem Elmara Klosse jako dědice autora a Ivana Šlapety zastupujícího kameramany. Šlapeta upozornil na mnohdy špatně provedené restaurace snímků, k jejichž digitalizaci nejsou přizvání kameramani.

"Chtěl bych poděkovat partnerům a dárcům za podporu našeho mnohdy donkichotského úsilí. Vážíme si i symbolických příspěvků, věřím, že nám dárci zůstanou nakloněni i v příštím roce," řekl ČTK předseda správní rady Nadace české bijáky Petr Šikoš.

Činnost nadace je možné podpořit zasláním libovolné částky na transparentní účty pomocí portálu Darujme.cz či prostřednictvím SMS v ceně 60 Kč ve tvaru DMS BIJAKY 60 na číslo 87 777. Více informací je na adrese www.bijaky.cz.

film Obchod na korze filmy kultura Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy