České televize: Nabídne od ledna nové vzdělávací pásmo, každý všední den jiné téma

Praha - Diváci druhého programu České televize se mohou od ledna těšit na nové vzdělávací pásmo s názvem Televizní akademie. To nabídne každý všední den hodinu a půl po poledni tři až pět pořadů na zcela jiné téma.

V pondělí se tak diváci budou moci těšit na některé z témat z oblasti historie. "Historie nabídne dokumenty o událostech dávných i docela nedávných, pořady domácí i zahraniční o důležitých dějinných zvratech a významných osobnostech, ale i o záležitostech dosud neznámých, ne-li utajovaných. Hosty budou historici, památkáři, kasteláni, spisovatelé, dokumentaristé i členové klubů vojenské historie. V rámci tématu zhlédnou diváci dokumenty z oblíbených cyklů České televize Bílá místa a Střípky času, dále Abecedu zločinů komunismu, padesát let staré Československé filmové týdeníky a na závěr vždy velký zahraniční dokument s historickou tematikou," nastínila mluvčí stanice Anna Freimanová.

Den poté přijde na řadu Evropa a s ní spojená témata. "Evropa se bude zabývat otázkami a problémy, které se týkají celého kontinentu. Součástí vysílání bude nový cyklus portrétů Čechů, kteří byli 'na zkušené' v některé z evropských zemí, s názvem Evropa a já, ale i tradiční cykly Evropa dnes a Kvarteto. Dále vybrané díly cestovatelsko společenského magazínu Světozor a zahraniční dokumenty nakoupené speciálně pro 'evropské' vysílání Televizní akademie. Zpravidla půjde o společenské fenomény, historické souvislosti a příběhy konkrétních zajímavých lidí," popsala mluvčí podobu úterního vysílání.

Středa bude patřit tématům z oblasti umění. "Umění je koncipováno jako motivační blok pořadů a živých vstupů s hosty. Programová skladba pásma postihne základní umělecké oblasti - hudbu, literaturu, film, divadlo a výtvarné umění. Známé i méně známé osobnosti budou s moderátorkou hovořit buď v souvislosti s náměty nabízenými v uvedených pořadech, nebo s konkrétní aktuální kulturní událostí. Do vysílání budou zařazeny mimo jiné premiérové cykly Česko jedna báseň a Úděl nadání," láká Freimanová diváky k obrazovkám.

Ve čtvrtek se moderátor se svými hosty pobaví na téma Lidé a společnost. "Čtvrteční téma přinese rozbor důležitých společenských jevů. V prvních vydáních se diváci setkají například s pořady se současnou rodinnou, školskou a partnerskou problematikou. Od známých osobností se dozvědí, jak se v životě potýkají se vztahy a komunikací, a od psychologů, vychovatelů, lékařů, pedagogů a dalších odborníků, jak postupovat, když si v životě nevíme rady nebo když se nám naopak daří a můžeme svými nápady a aktivitou inspirovat ostatní. V rámci tohoto bloku budou uvedeny pořady Škola snů, Rodina a já, Táta jako máma či Děti, pozor!" nastínila mluvčí.

Na konci pracovního týdne si pak diváci budou moci odpočinout u tématu Planeta Země. "Planeta Země nabídne témata z oblasti vědy a přírody i atraktivní zahraniční cestopisné a přírodopisné snímky. České pořady budou popularizovat vědu a ukážou, že není nudná. Moderátor seznámí diváky se žhavými novinkami a představí hosty, kteří nás zavedou pod povrch těchto informací. Na programu bude mimo jiné týdeník České televize o novinkách a zajímavostech z nejrůznějších oblastí vědy, nových technologií a společenských oborů PORT či Dobrodružství vědy a techniky," uzavřela Freimanová výčet toho, na co všechno se diváci mohou těšit.

Stejně jako témata, se budou střídat také moderátoři ve studiu. Každý den tak diváci na svých obrazovkách natrefí na jinou tváří. V pondělí se budou moci těšit na Václava Žmolíka, úterním blokem je provede Jan Kovařík, středeční odpoledne budou moci strávit s Jitkou Novotnou, ve čtvrtek na ně z obrazovky vykoukne Zuzana Burešová a pátek bude neodmyslitelně spjat s Petrem Horkým. Každý z nich si přitom do studia pozve jednoho až tři hosty, kteří budou připraveni zodpovědět zvídavé dotazy televizních diváků. Otázky hostům i moderátorovi bude možné zasílat jak předem, tak i během vysílání pomocí e-mailu či prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy