RECENZE: Překvapení MFF? Izraelské drama Geula má zkrátka vše

Recenze - Letos ve Varech mělo svou světovou premiéru izraelské drama Geula. Jméno, které znamená vykoupení, nosí nemocná malá dcera ortodoxního vdovce, který se kvůli financování její léčby vrátí ke své hudební kariéře. Ale vše není zdaleka tak jednoduché.

Už jedna z prvních scén filmu jaksi pomalu odkrývá problém hlavního hrdiny Menachema, kterého ztvárnil izraelský herec, ale i hudebník Moshe Folenflik.

Zastihneme jej u fotografa. Má jen vzniknout malá fotografie, která později poslouží "dohazovači". Menachem se snaží usmát, tvářit se mile, přívětivě, jak mu radí fotograf. On to přesto nedokáže. A tak divák začíná tušit, že ve vnitřním světě hlavního hrdiny je něco v nepořádku.

„Menachem ví, že židovská víra přikazuje člověku se radovat. Pro chasidy, mezi něž se počítá, je to nejdůležitější přikázání ze všech. Tak proč není šťastný? Není to právě proto, že celou svou minulost kvůli víře před lety opustil?“ dodává izraelský filmař a spolurežisér Geuly Joseph Madmony.Ten je i spoluautorem scénáře.

Vdovec Menachem je členem ortodoxní židovské komunity. Jeho dcerka Geula, což v hebrejské překladu znamená "vykoupení", je těžce nemocná. Menachem má špatně honorovanou práci v obchodním domě, a tak nemá peníze na jeji léčbu. 

Přesto se nabízí jedna možnost, jak získat potřebné finance a to je obnovení jeho rockové kapely. Jako bývalý frontman se postupně setká s jejími bývalými členy a přesvědčí je, že by spolu zase měli hrát, ale jen na svatbách, aby vydělali trochu peněz. Zjišťuje, že nejen on se změnil, ale i ambice a životy jeho přátel.

Začínají hrát. Samotný Menachem jakoby sám sobě nerozumí, proč je při zpívání najednou zase šťastný. Zároveň se v něm probouzí něco z minulosti. Prolínání obrazů koncertu a jeho zesnulé manželky je velmi působivé. Navíc pro evropského diváka scéna ze svatby, kdy tančí a baví se jen muži a ženy se snaží za zástěnou zahlédnout své bývalé "hudební idoly",  působí až směšně, ale ví, že je v Izraeli.

Hlavní hrdina si uvědomuje, že ortodoxní víra a rocková hudba, umění se až tak nemusí. I s ostatními členy kapely tak dochází k rozporům, až hádkám. Oni nechápou jeho a on zase nerozumí jejich přístupu k životu a víře. 

"Umělci mívají velké ego a jako ultraortodoxní náboženská osoba svůj život musíte zasvětit něčemu jinému než sobě. V tom rozpor je. Ale smyslem našeho filmu leží v tom, že lidi by měli odhodit nálepky, vidět v člověku víc, než jen věřícího nebo zpěváka,“ vysvětlil režisér na tiskové konferenci s tím, že třeba představitel hlavní role Moshe Folenflik je jako věřící herec důkazem, že se umění a náboženství nevylučuje. „Hlavní hrdina si zpočátku myslí, že buď může být jedno, nebo to druhé. Jeho úkolem je svůj život harmonizovat,“ doplnil Madmony a rozebral, jak postavu rámoval přímými liniemi v jeho bytě, aby vyjádřil jeho dusivou existenci. 

Ano, Menachem se dusí. Malé chvilky absolutního štěstí při hraní nedokážou z jeho mysli vyhnat ty děsivé představy, strach, že přijde o svou víru.

Od svého přítele se navíc dozvídá, že málem přišel o svou ženu, ještě před tím, než zemřela. Chtěla se rozvést. Nedokázal už žít v jeho dusivém světě bez smíchu, radosti a obyčejné "povídání si", sdělování. Možná to i tušil, ale nechtěl si to připustit. Jako nezúčastnění také tušíme, že jeho vnitřní svět je hodně v rozporu s tím vnějším. Okamžik, kdy bezcílně sedí u  obchodu a měl by jet za svou nemocnou dcerkou, je toho zcela jasným a přesvědčivým důkazem.

I jeho střetávání se ženami je velmi problematické a podléhá jeho víře.A právě na těchto všech střetech, které hlavní hrdina tuší, ale nechce se ji zcela připustit,  je vystaven skvěle celý film.

Rocková, podmanivá hudba v podání kapely hlavního protagonisty, s trošku zvláštním názvem "Dálkové světla", skvělé herecké výkony, režisérké vedení, dobře napsaný scénář, kouzelná  kamera - to vše rovná se dobrý film, který diváka nadchne.

A za zmínku jistě stojí i herecký výkon malé Emily Granin, hlavní představitelky Geuly.

A je to právě ona - Geula, která naučí svého tátu se zase smát a žít s tím, že život zkrátka je plný protikladů a že je třeba se přizpůsobit a naučit se mít zase rád tento život.

Hodnocení: 90%

Geula Drama, Izrael, 2018Režie: Joseph Madmony, Boaz Yehonatan YacovScénář: Joseph Madmony, Boaz Yehonatan Yacov, Erez Kav-El Kamera: Boaz Yehonatan Yacov Hrají: Moshe Folenflik, Emily Granin, Yonatan Galila, Sivan Shtivi, Shahar Even-Tzur, Avigayl Atara Koevary

film Geula recenze

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy