RECENZE: Z příběhu o kultovní hackerce Lisbeth Salander se stala nedotažená bondovka

RECENZE – Po dlouhých sedmi letech se na obrazovky kin vrátila osobitá postava Lisbeth Salanderové známé z knižní série Milénium. Kromě rozdílného hereckého obsazení se dočkala i jiného ztvárnění. Z podivínské hackerky vyšetřovatelky se stala akční hrdinka bondovského typu, která NSA krade bezpečnostní program a bojuje proti zločinecké organizaci.

Lisbeth momentálně působí ve Švédsku, kde svůj čas dělí mezi hackovaní pro různé klienty a večerní nápravu „zlých“ můžu dopouštějících se násilí na svých ženách. Její kontakt s novinářem Mikaelem Blomkvistem je na bodu mrazu. Jeho jedinou starostí je nalézt dostatečně zvučnou kauzu, která by zvrátila krach jeho časopisu Milénium.

Záhy dostane Salanderová zakázku spočívající ve vniknutí na server NSA, kde má ukrást nebezpečný program, jehož tvůrce nechce, aby se ocitl v nesprávných rukou. Situace se o to víc zkomplikuje, když se objeví nebezpečný gang, který o program usiluje.

Dívka v pavoučí síti je z hlediska knižní série Milénium čtvrtým dílem, který vychází z původní trilogie Stiega Larssona. První americký pokus zfilmovat tuto slavnou knižní sérii nastal v roce 2011, kdy měl premiéru první díl Muži, kteří nenávidí ženy pod taktovkou Davida Finchera.

Nový film obchází druhý a třetí díl, předlohou se mu stala čtvrtá kniha spisovatele Davida Lagercrantze. Jedná se tak o volné filmové pokračování a zároveň i obnovení série. To se podepisuje na přístupu k postavám, zatímco u Finchera byla většina prostoru věnována Blomkvistovi, Fede Alvarez staví Lisbeth do centra dění.

Nicméně se tyto dva filmy od sebe nejvíce liší ve způsobu ztvárnění knihy. Zatímco Fincher pokračuje v duchu svých řemeslně dokonalých detektivek,Alvarez vkládá do děje více akce a hororových prvků. Ostatně není se čemu divit, když v minulosti natočil remake hororu Lesní duch a klaustrofobní thriller Smrt ve tmě.

Změna tempa je největším oříškem pro diváka očekávajícího postupně gradující detektivku. Alvarez už v prvních minutách udává směr filmu. Lisbeth je akční hrdinka, která kombinací několika dovedností uniká policii, NSA, a nakonec i samotnému gangu. Kromě pohlaví se nijak zásadně neliší od agenta 007.

Po charismatické herečce Rooney Mara se role Lisbeth chopila Claire Foy (The Crown, První Člověk), která svým výkonem dokazuje, že jí svědčí spíše životopisná dramata než akční filmy. Lisbeth v jejích rukou vypadá jako rebelující středoškolačka stylizující se do goth stylu. Mírnou směšnost podtrhuje snaha Foyové o rádoby skandinávský přízvuk.

Postava Mikaela Blomkvista je ve filmu spíše ozdobou připomínající časy minulé. Sverrir Gudnason z Blomkvista dělá postavu, na kterou za 10 minut divák zapomene nebo alespoň do doby, než se znovu objeví na plátně. Stejně problematický je výkon herce Stephena Merchanta v roli stvořitele nebezpečného programu. Jeho počínání na plátně působí dojmem, že se do filmu dostal omylem.

Dívka v pavoučí síti zobrazuje snahu amerických filmařů natáčet adaptace úspěšných skandinávských románů, které si Evropané stejně natočí lépe. Z nedávné minulosti si můžeme vzpomenout na rozporuplnou filmovou realizaci Sněhuláka od Jø Nesba nebo americká verze norského seriálu Most.

Alvarez natočil film, který diváka neurazí ani nezvedne ze židle. Mezi akčními filmy se Dívka v pavoučí síti snadno ztratí, pokud vynikne, tak jedině díky postavě Lisbeth Salanderové. Ta je jediným důvodem, proč se na film podívat.

Celkové hodnocení: 60 %

Dívka v pavoučí síti (2018)

Hrají: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield, Sverrir Gudnason, Stephen Merchant, Vicky Krieps, Synnøve Macody Lund, Cameron Britton

Režie: Fede AlvarezScénář: Steven Knight, Fede Alvarez, Jay BasuKamera: Pedro LuqueHudba: Roque Baños

USA / 111 minut / Krimi / Drama / Thriller

Dívka v pavoučí síti Fede Alvarez Claire Foy recenze

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 50 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy